Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 22 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

TVR Tuscan: saai wordt het nooit – Peters Proefrit

De TVR Tuscan is een groot Brits avontuur. Hij heeft een verleidelijk uiterlijk en is bloedsnel, maar is ook berucht om de matige kwaliteit en de afwezigheid van rijhulpjes. Binnen de lijnen blijven is dan ook een hele opgave. Beleef het mee in deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit.

De TVR Tuscan heeft een roemruchte geschiedenis. De excentrieke fabrikant is meerdere malen van eigenaar gewisseld, over de kop gegaan en zelfs in Russische handen geweest om in 2013 weer een Brits bewind te komen. Met de vorige jaar getoonde Griffith als teken van leven. Deze Tuscan stamt uit het tijdperk van Peter Wheeler en is een eerbetoon aan de Tuscan uit de jaren zestig. Maar bovenal een echte TVR, doordat het een bloedsnelle en pure sportauto is.

Motorfietsuitlaten

Er zijn van de TVR Tuscan ongeveer 1700 exemplaren gemaakt, waarvan de meeste met het stuur aan de rechterkant. Hij was er als targa of cabriolet en de productie draaide van 1999 tot en met 2006. De Tuscan heeft een dierlijke uitstraling door de kieuwen in de flanken, de geniepig kijken koplampen en de neusgaten in de motorkap. Hij heeft iets duisters en opvallend zijn ook de dubbele motorfietsuitlaten.

Tegendraads

In de TVR Tuscan zijn er onnavolgbare keuzes gemaakt. Draaiknoppen om de zijruiten te bedienen en minuscule druktoetsen op het dashboard om de portieren te openen. Onder de buitenspiegels heeft knoppen om de deuren van buiten te ontgrendelen. Het maakt van deze TVR een tegendraadse, onnodig gecompliceerde sportauto in de bediening.

Te veel power

Achter de vooras van de TVR Tuscan ligt een in eigen huis ontwikkelde 4,0-liter zes-in-lijn. De Speed Six levert 360 pk en in de S-variant steeg het vermogen tot 400 pk. Er is geen abs en geen esp om je te assisteren, maar wel stuurbekrachtiging en een sper in de achteras om het een eerlijk gevecht te maken. En knokken wordt het. Door het lage gewicht van 1135 kg voelt hij overpowered aan. In herfstachtige omstandigheden is er veelvuldig wielspin. Zelfs bij snelheden van drie cijfers. Het gaspedaal heeft een extreem lange, maar ook zware slag en daardoor zijn de krachten redelijk te doseren. Het korte schakelpookje wordt bloedheet tijdens het rijden, maar de bak schakelt lekker stroef en strak. De koppeling geeft veel tegendruk en het rempedaal is houterig hard.

Gigantisch ongeluk

De zescilinder van de TVR Tuscan heeft een explosief karakter, maar is verbazend soepel bij lage toeren en pas hysterisch als hij naar 7500 toeren per minuut gaat. Het laatste stuk voor de begrenzer is het echt een racemotor. Er zijn schakellampjes om je erop te attenderen actie te ondernemen. Hij maakt een rauw en mechanisch geluid, terwijl de eindpijpen ruig ploppen na gaslossen. De besturing geeft veel gevoel, is nerveus direct en dat zorgt voor fel insturen. Daarna is het op vochtig wegdek alleen maar het overstuur controleren of dat een beetje laten gebeuren omdat het zo lekker is. Maar de scheidslijn tussen een grandioze drift en een gigantisch ongeluk is dun. Na een intensieve rit stap je volledig bezweet uit. Het is een ongekend veeleisende, maar daardoor ook begeerlijke auto. Deze TVR is op alle denkbare manieren (onderhoud!) een groot avontuur dat je aan moet durven gaan. Maar saai wordt het nooit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.