Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Video 4 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Al 46 jaar een familie-auto: Rover P5B – Uw Garage

De P5B van Marnix Bootsma is al 46 jaar als hobby-auto in de familie. Het verhaal van een mooi oud geworden Rover. 

Ons familiebedrijf O. de Leeuw BV uit Zwolle importeerde vroeger onder meer Nuffield- en Leyland-tractoren en dus reed mijn vader een auto uit hetzelfde concern: een Wolseley 6/110. De productie van die auto’s stopte eind jaren ‘60, maar hij wilde graag een Leyland-product blijven rijden.”

Jaguar XJ6

“Het zou een Jaguar XJ6 kunnen worden of een Rover P5B. De Jaguar was sportiever, stond voor snelheid, maar was minder ruim en degelijk. Er werd destijds gezegd dat je er twee nodig zou hebben om er elke dag tenminste één te kunnen rijden. De Rover was qua uitstraling een betere opvolger van de Wolseley, meer een directieauto. Niet schreeuwerig, degelijk en met een tijdloos design. Dus werd het de P5B, een comfortabele auto met een mooi interieur, bekleed met leer en echt hout.”

“Dit is de tweede Rover die mijn vader heeft gehad. De eerste reed hij zakelijk. Ik herinner me dat mijn ouders tijdens de proefrit langs mijn middelbare school zijn gereden. We hadden afgesproken om tijdens mijn pauze even te kijken of ik er met mijn twee meter ook goed in kon zitten. De Rover is gemaakt voor Engelse heren die met een hoed op achter het stuur zaten, dus dat ging prima. Die eerste Rover werd flink gebruikt en was in 1975 aan vervanging toe.”

Zakelijke kilometers

“Voor de zakelijke kilometers kwam er toen een Peugeot 604, die net op de markt was. De P5B was nieuw toen al even niet meer leverbaar. Toevallig kenden we een dame die dit type Rover reed en het geen plezierige auto vond. Mijn vader heeft haar auto toen privé overgenomen en die auto – toen twee jaar oud –  is de auto op deze pagina’s. Het is een van de laatste linksgestuurde exemplaren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.