Voorsprong door Porsche-techniek: Audi RS E-tron GT – Review
Het krachtigste RS-model ooit is een volledig elektrische. Met dank aan Porsche, want de 646 pk sterke Audi RS E-tron GT is de technische tweelingbroer van de Taycan. Maar met een ander karakter, zo leert deze video.
De technische architectuur van de Audi RS E-tron GT is door Porsche ontwikkeld en wordt sinds eind 2019 in de vorm van de Taycan geleverd. Als het aan Porsche had gelegen was de Audi nog even achter de coulissen gebleven om de Taycan alle ruimte te geven. Uiteindelijk heeft de supersedan van Porsche ruim anderhalf jaar het rijk alleen gehad en nu komt deze RS E-Tron GT erbij. Het topmodel van de elektrische Audi draagt de RS-badge en heeft 598 pk. Gedurende een paar tellen kan dat pieken op 646 pk en 830 Nm. Daarmee blijft hij op enige afstand van de Taycan Turbo met 680 pk en de Turbo S met 761 pk. Audi vraagt 146.295 euro voor de Renn Sport E-tron en in Stuttgart hangt een prijskaartje van minimaal 157.900 euro aan de Taycan Turbo.
487 kilometer range
De Audi RS E-tron GT komt in twee uitvoeringen met altijd een accupakket van 93 kWh, waarvan 85 kWh wordt gebruikt. Een basisversie én het gereden RS-topmodel. De E-Tron GT heeft verder standaard vierwielaandrijving door een motor op de vooras en eentje in de achtertrein. De achteras heeft bovendien een tweeversnellingsbak voor zowel een brute acceleratie als een lager verbruik op kruissnelheden. Het systeemvermogen voor de gewone variant bedraagt 476 pk en tijdens een overboost van 2,5 seconden loopt dat op tot 530 pk en 640 Nm. De range is volgens de WLTP-cyclus 487 kilometer
800 Volt
Het topmodel is de Audi RS E-tron GT met maximaal 646 pk en 830 Nm. Hij onderscheidt net als de elektrische Porsche op dit moment van het overige elektrische aanbod door de toepassing van een 800 Volt-boordnet in plaats van de gebruikelijke helft van de spanning. Al komt Hyundai dit jaar ook met een dergelijk boordnet voor een EV. De Audi kan daardoor zeer snel laden en rap ontladen, waarbij het laatste belangrijk is om langere tijd veel performance te kunnen leveren. Bijvoorbeeld om constant met 250 km/h op de autobahn te branden of een paar rondjes op het circuit te gummen zónder dat de elektronica oververhit raakt en het vermogen wordt teruggeschroefd. Aan de snellader trekt de E-tron GT maximaal 270 kW binnen en aan de lokale AC-paal 11 kW.
Afstand
De Audi RS E-tron GT heeft standaard luchtvering en variabele dempers om de 20-inch wielen te controleren die in dit geval voorzien waren van winterbanden. De achteras van de topversie heeft altijd een elektronisch aangestuurd honderd procent variabel sperdifferentieel. Ook was hij uitgerust met de optionele carbon-keramische remschijven en vierwielsturing die eveneens tegen meerprijs leverbaar is. Audi heeft geen actieve rolstabi’s in de optielijst staan om de koetsbewegingen van de grofweg 2300 kg wegende RS tegen te gaan. Dat is opvallend, want op zijn grotere SUV’s levert Audi wél alle ondersteltrucage die het concern te bieden heeft. De E-tron GT bewaart daardoor op dynamisch vlak afstand tot de Taycan, want die actieve rolstabi’s weten het gewicht van de Porsche op een onwaarschijnlijke manier te camoufleren én te controleren.
Binnen een weekje compleet: Audi geeft ook RS E-tron GT een prijs
Powerslides
De Audi RS E-tron GT helt daardoor meer over, waardoor de tractie en de grip minder zijn. Het gevolg is dat de Audi beweeglijker en zwaarder aanvoelt, maar genoeg rijplezier geeft. Uitvergroot door de winterbanden waarop hij rolde. Er is eerder onderstuur, doordat de massa naar de buitenkant van de bocht wordt gedreven, maar hij gaat op het gas ook sneller oversturen. En dat is juist weer een leuke eigenschap, want door het sperdifferentieel kun je er in elk geval tijdens natte omstandigheden met het winterrubber aardige powerslides mee maken. Dan voelt hij vergaand aan als een achterwielaandrijver. De besturing mag dan weliswaar amper feedback geven, maar de aandrijflijn laat wel duidelijk voelen waar de krachten ‘zitten’.
Lees ook:
Ook interessant
-
Review Mazda CX-80: zijn de fouten van CX-60 hersteld?
-
De enige Rolls-Royce uit de koker van Volkswagen | Sjoerds Weetjes 429
-
Exclusief: op pad met Tsjechische hypercar van €1,4 miljoen
-
Deze betaalbare Opel Frontera is niet wat de naam doet vermoeden
-
Audi A6 e-tron met enorme range gaat het BMW i5 moeilijk maken
-
EV vs. brandstofmotor: welke Mini Cooper S(E) is sneller?
-
Deze Lancia was niet gepland, maar wel gewenst | Sjoerds Weetjes 428
-
Nieuwe heup voor de Volvo XC90: kan hij er nu weer tegenaan?
-
Deze betaalbare occasions zijn zeer capabele offroaders
-
Waarom Jos zijn Matra Jet 6 na 44 jaar nog steeds heeft
-
Volkswagen die zelfs Duitsers niet kennen | Sjoerds Weetjes 427
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde | Sjoerds Weetjes 426