Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Peters Proefrit 13 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Audi S8: De beste van de jaren 90 – Peters Proefrit

De meeste bekendheid verwierf de Audi S8 door de spectaculaire achtervolgingsscènes in de jaren 90-film Ronin. Daarin werd hij met een noodgang door de Parijse binnenstad gestuurd en een instant cultheld. Het vlaggenschip van Audi maakte echter ook op een andere manier naam.

Het was de eerste massa-productieauto met een volledig aluminium chassis. Dat Audi Space Frame was ontsproten aan het brein van toenmalig topman Ferdinand Piëch. Hij wilde het extra gewicht van de vierwielaandrijving compenseren door het gebruik van lichtmetaal, dat bovendien een positief effect had op de stijfheid van de A8.  

Eerste generatie Audi S8

Deze eerste generatie A8 is gebouwd tussen 1994 en 2004, maar de S8 komt pas in 1996 op het toneel. Het gelikte, eveneens van aluminium vervaardigde koetswerk wijkt nauwelijks af van de gewone versies. De S8 is alleen te herkennen aan de gepolijste aluminium buitenspiegels, de prachtige 18-inch Avus-wielen, de verchroomde strip over de flanken, S8-badges en de glimmende dubbele uitlaat.

Audi S8, peters proefrit
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Discretie en exclusiviteit ten top. Strak, perfect en typisch Teutoons. Het is een van de mooiste grote sedans uit de jaren 90. Achter het tijdloze front ligt een atmosferische 4,2-liter V8, die ook geleverd werd in de normale A8. Alleen voor de Audi S8 werd hij opgepept tot 340 pk en 410 Nm.

Onbreekbare tractie

De kracht van de Audi S8 zit hem in de inzetbaarheid van het vermogen. Door de onbreekbare tractie en de enorme grip van de vierwielaandrijving presteert hij altijd maximaal. Hij vormde dan ook een blauwdruk voor de versies die hierna kwamen. Ook voor die van de concurrentie. Het centrale torsen-differentieel van de S8 zorgt voor een evenwichtige verdeling over beide assen en een neutraal weggedrag.

Audi S8, peters proefrit
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Overstuur zit niet in zijn repertoire en het is altijd de neus die als eerste de buitenkant van de bocht opzoekt. Dat alles laat zich prima voelen in de besturing. Die heeft een lekkere weerstand, is nauwkeurig en levert meer feedback dan de huidige Audi-modellen. Bovenal gaat het heel makkelijk, héél hard in de Audi S8. Hij geeft het gevoel dat je superieur bent aan de concurrentie, terwijl de V8 met zijn hartstochtelijke lijflied de bestuurder bejubelt. Dit is een van de coolste sportsedans die Audi ooit heeft gemaakt en door Hollywood groeide hij terloops uit tot een cultheld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.