Dennis Wilman
Dennis Wilman Video 10 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Peters Proefrit: Volkswagen Lupo GTI

De Volkswagen Lupo GTI is van de leukste GTI’s die Volkswagen ooit heeft gemaakt. Een compact sportertje volgens klassiek recept. Met een laag gewicht, compacte afmetingen en voldoende kracht wist hij de tijden van de eerste generatie Golf GTI te laten herleven. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit vertelt Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst waarom. 

Het was nog best een opgave om van de Volkswagen Lupo GTI iets stoers te maken. Het wolfje werd ontdaan van zijn schaapskleren en kreeg een stoerder uiterlijk. De normale Lupo was immers een soort rijdend ei. Maar door 20 millimeter verlaging, schijfremmen rondom, fraaie 15-inch wielen, een imposante voorbumper met grote koelopeningen, priemende xenon-koplampen en zijskirts werd het een ondeugende verschijning. Echt overtuigend is hij aan de achterzijde met een dubbele centrale uitlaat die hondsbrutaal onder de bumper hangt. Daar bleef het niet bij. Om hem lichter dan 1000 kilogram te houden zijn motorkap, deuren en voorschermen zelfs van aluminium. Net als bij die andere bijzondere uitvoering van de Lupo: de 3L. In het interieur weet hij een lekker sportief sfeertje te creëren. Onder meer door sportstoelen, een zwarte dakhemel, een leren sportstuur, rode gordels en het pookje voor de zesbak.

Racy

De kracht van de Volkswagen Lupo GTI zit ‘m niet zozeer in de cijfers, maar vooral in de snelheidsbeleving. Toch even de feiten. Hij heeft de zestienkleps 1,6-liter viercilinder van de Polo GTI. Het atmosferische blok blèrt er 125 pk en 152 Nm uit, waarmee de 950 kilogram wegende knappe prestaties neerzet. Het gaat gevoelsmatig nog véél harder. Je moet er ook flink voor schakelen met de close-ratio zesbak, maar de versnellingen zijn perfect op elkaar afgestemd. Het pookje gaat strak door het schakelpatroon en de pedalen staan zelfs goed voor het gevorderde voetenwerk. Jaag het kereltje door tot 6500 toeren per minuut en hij valt terug op het toerental waar de spierballen het grootst zijn. Lekker racy en luidruchtig.

Stuiteren

De aandrijflijn is maar één deel van de rijvreugde in de Volkswagen Lupo GTI. De besturing en het onderstel reageren namelijk direct, waardoor hij wendbaar en compact aanvoelt. Sturen is direct gaan, net als op een fiets. Met kont en vingertoppen is exact te schatten hoeveel grip er is en wanneer het einde daarvan in zicht komt. Eerst een beetje onderstuur, counteren met gas lossen, toefje overstuur, gas erop en weer neutraal. Ondertussen kermt het rubber en denk je met WRC-tempo over een polderweg te stuiteren. In werkelijkheid liggen de snelheden veel lager, maar de beleving is groots. Hij schreeuwt, glijdt en maakt er een showtje van. Na veel halfbakken pogingen had Volkswagen met deze Lupo eindelijk weer een geloofwaardige opvolger van de oer-GTI. Hij staat bij Frank Aarts in Wijchen, heeft 237.000 kilometer gelopen en moet 5690 euro opbrengen. Een redelijke prijs voor dit compact sportertje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.