Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 2 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit: Suzuki SC100 GX

De Suzuki SC100 GX heeft alle kenmerken van een exotische sportcoupe. Met Italiaans design, achterwielaandrijving en de motor helemaal achterin is de Suzuki SC100 GX een model met zeldzame karaktertrekken. Zijn technische lay-out komt in theorie zelfs overeen met de Porsche 911. In deze nieuwe aflevering van Peter Proefrit blijkt dat de snelheidsbeleving van de compacte Suzuki extreem is.

Met de Suzuki SC100 GX betrad het Japanse merk voor het eerst de Nederlandse markt. Hij debuteerde op de AutoRAI in 1979 en werd geleverd tot 1982. In totaliteit werden er 3290 exemplaren in Nederland verkocht. Het model heeft zijn oorsprong in 1971 met de Fronte Coupé die door de befaamde Giorgette Giugiaro werd getekend. Het koetswerk van de coupé evolueerde door tot Cervo en die werd in Europa als SC100 GX geleverd. In Japan was het een Kei-car door zijn compacte afmetingen en piepkleine tweetakt driecilinder. Voor de export werd er in het motorcompartiment achter de achteras een 1,0-liter viercilinder gemonteerd. Met een handgeschakelde vierbak en achterwielaandrijving om de 49 pk op het asfalt over te brengen. Daarmee sprintte de 642 kg wegende coupé in ongeveer zeventien tellen naar 100 km/h. De huidige Suzuki Ignis heeft zelfs nog wat visuele verwijzingen naar deze Sc100 GX. Kijk maar eens naar de inkepingen in de C-stijl van beide auto’s.

Snelheidsbeleving

Heeft de Suzuki SC100 GX Geen indrukwekkende prestaties? Klopt, maar in het interieur van de Suzuki voelt het allemaal héél anders. Voorin staan twee kleine stoelen en achterin is een bankje dat vooral als bagageruimte dienstdoet, want in de neus is nauwelijks opbergruimte. De zitpositie is redelijk en al snel zit je volop te genieten. Niet van woeste snelheid, wel van de pure rijsensaties. Je zit maar een paar centimeter boven het asfalt en alles is drie keer zo heftig. De eikenbomen langs de weg lijken woudreuzen en het brede asfalt een modern F1-circuit. De viercilinder draait gretig toeren, schreeuwt het uit en weet tot zo’n 80 km/h het tempo er lekker in te houden. Met de kort gespatieerde vierbak hou je hem levend, terwijl de schakelhand de pook soepel door de mechanisch aanvoelende slots laat bewegen.

Smijten

Ondertussen vertelt de onbekrachtigde en toch lichte besturing van de Suzuki SC100 GX feilloos de belevenissen van de voorwielen. Hij stuurt met gevoel en luistert goed naar de commando’s. De lichte neus zoekt een beetje en wil net als in een klassieke 911 in den beginne ondersturen. Maar naarmate het tempo oploopt of de lastwissels heftiger worden, begint de kont gemoedelijk mee te sturen. Het pendule-effect van de motor achterin zorgt ervoor dat je hem heerlijk bochten in kunt smijten en behoorlijk hoge snelheden kunt halen. De zware achterkant overstuurt voorspelbaar en laat zich met gemoedelijke correcties weer in het gareel brengen. Zo vergeet je in een 3,2 meter kleine sportcoupé te zitten en waan je jezelf in iets veel exotischer.

Gerestaureerd

Deze origineel Nederlandse Suzuki SC100 GX staat te koop bij Autobedrijf J. Persoons in Moergestel  en is gerestaureerd. Dat laat zich zien in de stevige prijs van 12.500 euro, maar probeer daarvoor maar eens die andere coupé uit deze periode met dezelfde technische lay-out te bemachtigen. Lukt je niet! Deze miniatuur 911 heeft een leuk rijgedrag, een aaibaar uiterlijk en veel snelheidsbeleving. Het markeert bovendien het begin van Suzuki in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.