Autovisie
Autovisie Video 28 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Hyundai Ioniq Electric 2019 Facelift – Eerste testnotities

In 2016 kwam de Hyundai Ioniq op de markt in drie verschillende smaken: als hybride, plug-in hybride en als volledig elektrische variant. Destijds was het de plug-in die dankzij bijtellingsregels op de meeste belangstelling kon rekenen. In 2019 zijn de rollen omgedraaid en is de Electric verreweg de interessantste Ioniq voor de zakelijke rijder.

Hoewel de auto pas drie jaar op de markt is, komt de facelift voor de Ioniq geen moment te vroeg. Met name omdat de eerste versie met zijn 28 kWh-accu aan alle kanten is ingehaald door auto’s met een grotere accucapaciteit. Niet in de laatste plaats door andere auto’s van Hyundai en zustermerk Kia. Jammer genoeg heeft Hyundai geen magische manier gevonden om het 64 kWh-pakket uit de Kona in de Ioniq te plaatsen, maar met 38 kWh is de capaciteit evengoed met ruim een derde toegenomen. Omdat de Ioniq ook nog eens efficiënt met zijn kilowatjes omspringt, haal je volgens de WLTP-normen 311 km op een volle accu. Tijdens deze hernieuwde kennismaking zit er na 160 kilometer nog 49 procent in de accu. Daardoor lijkt die 311 kilometer zeker geen utopie.

Nieuw frontje

Verdere wijzigingen omvatten een krachtigere elektromotor (van 116 pk naar 136 pk), een nieuw frontje en een interieur dat flink op de schop gegaan is. De meeste aandacht gaat nu uit naar het grote 10.25” display in het midden. Dit terwijl recht voor je neus een digitale klokkenwinkel van 7” je van relevante informatie voorziet. Middels de Bluelink-app kun je via je smartphone de status van je auto en accu in het bijzonder in de gaten houden en kun je bijvoorbeeld ook de airco alvast aanzetten. Helaas werkte de app op dit moment nog niet vlekkeloos. Maar het concept is mooi en zal zijn weg geleidelijk naar alle nieuwe Hyundai’s vinden.

Met een vanafprijs van 36.499 euro is de instapper een paar mille duurder dan voorheen. Al zal de zakelijke rijder daar niet wakker van liggen. Die is veel meer geïnteresseerd in levertijden. Veel elektrische auto’s zijn pas volgend jaar weer leverbaar en tegen die tijd tel je niet vier, maar acht procent bij. Hyundai laat weten zeker 1.000 Ioniqs nog dit jaar te kunnen leveren. Vermoedelijk zullen ze weinig moeite hebben die te gaan slijten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.