Arno Lingerak
Arno Lingerak Video 19 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Fiat Campagnola (1969) – Uw Garage – Video

Een mooie rit in een open auto, ultiem genieten toch? Jan Dame vindt het misschien nog wel leuker om vanuit zijn smeerkuil de perfecte onderkant van zijn Fiat te bekijken. 

“Ik woon nu zeven jaar op mijn huidige adres en toen we het huis kochten, heb ik er een garage met een smeerkuil bij laten bouwen. Het plan was om ooit een Fiat 124 Sport Spyder op te knappen. Maar daar moet je goed voor kunnen lassen en plaatwerken en dat kon ik toen niet. Ik besloot iets te gaan zoeken waaraan je wat makkelijker kan werken, iets wat grover is en waar een minimum aan elektronica in zat. Ik wilde ook graag open rijden. Met grof en open kom je dan al snel bij een Jeep-achtige uit.” 

Proefrit

In een vrij onbezonnen bui heb ik toen deze Fiat Campagnola gekocht. Toen de dealer vroeg of we niet te lang wilden wegblijven tijdens de proefrit, had er al een rood lampje moeten gaan branden. Maar ik wilde ‘m hebben, ik wilde iets doen. Onderweg naar huis begon alles te klapperen en te rammelen, en het stuurde als een zeeschip.”

“Ik zat met de pook te zwaaien totdat ik het vermoeden had dat hij wel in een versnelling stond en je moest een half uurtje van tevoren bedenken waar je stil wilde staan… Als hij het maar volhoudt, was mijn enige gedachte. Bijna thuis gooide ik de tank vol en daarna wilde de auto niet meer starten. Ik moest mijn vrouw bellen om me het laatste stukje te slepen.”

Opknappen

Mijn plan was eerst een zomer te gaan rijden en dan in de winter opknappen. Maar dat liep dus anders, er moest te veel aan gebeuren. Vanaf het moment dat hij hier stond, ben ik aan de slag gegaan. Eerst heb ik alles gedemonteerd. Het chassis van de Fiat was goed op wat lichte schade van stenen aan de onderkant na. Ik ben het gaan schoonmaken, schoonbikken eigenlijk. Maar de combinatie van bijna vijftig jaar Italiaans zand en olie in al die hoeken en gaten was onbegonnen werk. Toen heb ik mijzelf het stralen en spuiten van het chassis cadeau gedaan. Het was gewoon genieten toen het chassis terugkwam, zo goed als nieuw. Ik heb er een hele tijd op een krukje bij zitten kijken…”

Benieuwd naar het hele verhaal van Jan Dame en z’n Fiat? Lees dan verder in Autovisie Magazine nummer 26, dat je in deze coronatijd nog wél bij je plaatselijke supermarkt kunt kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.