Dennis Wilman
Dennis Wilman Video 30 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Audi Q3 Sportback – Eerste test – Video

Audi speelt al een poos met het idee om een dynamisch gelijnde compacte SUV te maken. Nu is hij eindelijk gearriveerd in de vorm van de Audi Q3 Sportback.

Een crossover-variant van de TT Coupé werd in 2014 als concept gebracht, maar later afgeschoten. In plaats daarvan is gekozen voor een lichtjes aangepaste Q3. De Audi Q3 Sportback deelt meer dan 80 procent van zijn onderdelen met de gewone versie, en is tot aan de A-stijl vrijwel identiek. In de deuren is duidelijk te zien dat de auto middels scherp uitgesneden vouwen in het plaatwerk optisch is verlaagd en verlengd. De achterschermen zijn voorts verbreed en verder naar achteren doorgetrokken, om hem gespierd op de weg te zetten. Tevens is de gehele daklijn met drie centimeter omlaag gebracht.

Hoofdruimte

Daardoor lever je iets in aan hoofdruimte en kan de standaard verschuifbare achterbank niet over 15 maar 13 centimeter worden bewogen. Een niet al te lange persoon past evenwel nog steeds prima achterin. Op papier is de bagagebak even groot als van de Q3 omdat de gemeten wordt tot aan de hoedenplank. De ruimte daarboven is weldegelijk kleiner, wat te zien is aan de 125 liter minder die Audi opgeeft voor de bergruimte met de achterbankleuning plat. Nog steeds een klein offer voor een auto die er met de juiste wielen en kleurstelling daadwerkelijk een stuk stoerder uitziet dan de Q3.

Mild-hybrid

Het motorenaanbod is ook gelijk aan de Q3, dus voorlopig met benzines en diesel tussen 150 en 230 pk. De 150 pk TFSI met S Tronic automaat en mild-hybrid systeem is daarbij nieuw. Deze beschikt over een oversized starter-generator die remenergie kan terugwinnen en deze bij wegrijden in de vorm van elektrische ondersteuning teruggeeft om het verbruik te drukken. De motor-bak combinatie voelt aan als de meeste moderne aandrijflijnen: bovenal soepel bij normaal gebruik, maar ook met een vrij trage respons. Het onderstel is standaard voorzien van sportievere vering en besturing met variabele overbrenging. Echt sportief wordt de Audi Q3 Sportback er niet van, maar hij ligt vast op de weg, stuurt precies en is niet oncomfortabel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.