Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Video 1 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Aston Martin Vantage GT12: Dit wist je nog niet

De geboorte van de Aston Martin Vantage GT12 verliep niet zonder slag of stoot. Het model verscheen eerst als Vantage GT3 op de markt, maar daar stak Porsche een stokje voor. Aston Martin had geen zin in een rechtszaak en wijzigde de naam in Vantage GT12. En daarmee zijn nog lang niet alle bijzondere feiten van deze gentlemans racer genoemd.

  1. DHL bezorgt bijvoorbeeld de frontsplitter van de Vantage GT12. Jawel, de frontsplitter van de GT12 wordt door Aston Martin apart per koerier verzonden en moet door de dealer worden gemonteerd. Met een af fabriek gemonteerde frontsplitter kan de Aston GT12 namelijk niet op een transportwagen worden gereden. Daarom schakelen de Britten de hulp in van DHL. We horen ze al roepen: We have a special delivery for you!
  2. De Vantage GT12 is een straatvariant van Aston Martins GT3-racer. Minder gewicht staat daarom hoog in het vaandel. Door zaken weg te laten en meer carbon toe te passen, weegt de GT12 honderd kilogram minder dan de V12 Vantage S. Dat maakt het erg bijzonder dat Aston Martin instaplijsten gebruikt, gemaakt van massief aluminium. Ze wegen maar liefst 1,18 kilogram per stuk. Bij Aston Martin geven ze geen reden op waarom die niet zijn vervangen door koolstofvezel (carbon). Dat had weer de nodige grammen gescheeld.
  3. In totaal komen er vier exemplaren van de GT12 naar Nederland. De uitvoering kost in Nederland 413.000 euro. De totale oplage van de sportwagen bedraagt honderd stuks, maar alle exemplaren waren al voor de opening van de Autosalon van Genève in maart dit jaar uitverkocht.
  4. De naamswijziging van Vantage GT3 naar Vantage GT12 vergde heel wat aanpassingen, zoals bijvoorbeeld op persfoto’s. Omdat Aston Martin het maken van nieuwe platen te kostbaar vond, gebruikte het merk simpelweg het oh zo handige Photoshop. De GT3-logo’s van de twee kuipstoelen en de GT3-logo’s op de dorpels zijn zo mooi weggepoetst.

“We have a special delivery for you! A GT12 frontsplitter!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.