Autovisie
Autovisie Video 19 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Bij deze Aston Martin kreeg je een tweede auto cadeau | Sjoerds Weetjes 226

Wat betaal je vandaag de dag voor een originele Aston Martin DB4 GT Zagato? Tien, vijftien miljoen? Als er al één beschikbaar komt, want er zijn er ooit slechts 19 gebouwd. Voor zes miljoen euro kocht je vorig jaar een spiksplinternieuwe, waarvan er ook 19 zijn. Voor wie bang was om met de auto te rijden, kreeg je er een ‘boodschappenautootje’ bij.

Dat cadeau was geen gewoon cadeautje. Nee, Aston Martin ontwierp speciaal voor de kopers van de DB4 GT Zagato een nieuw model, de op zijn topmodel DBS gebaseerde DBS GT Zagato. Ook daarvan maakte Aston Martin er 19. Hoewel er verschillende klanten ook zo’n DBS GT Zagato wilden, moest je er de DB4 GT Zagato bij kopen. Ze werden niet los verkocht. Tegen geen enkele prijs.

DBZ Collection

Nu is zo’n DBS GT Zagato geen overbodige luxe voor de koper van de DBZ Collection, want met de DB4 GT Zagato mag je nu eenmaal niet de openbare weg op. De DBS kun je gebruiken om achter de trailer richting het circuit te rijden.

SW - Aston Martin DB4 GT Zagato DBZ Collection 1 - Thumbnail leeg
Sjoerds Weetjes

Rijke historie Aston Martin Zagato

Met de DBZ Collection brengt Aston Martin wederom een bijzondere uitgave onder de noemer Zagato uit. De samenwerking duurt al jaren. Het vond weliswaar zijn oorsprong in de jaren zestig met de originele DB4 GT Zagato, de relatie stond lange tijd on-hold. In de jaren tachtig werd er voor het eerst een vervolg aan gegeven. Een jaar of tien later kwam er weer een samenwerking tussen de Engelse sportwagenbouwer en de Italiaanse carrossier. Inmiddels zijn er verschillende prachtstukken verschenen. Wat te denken van de Vanquish Zagato die in vier verschillende carrosserievormen verscheen. Slechts twee Aston Martin-verzamelaars wereldwijd heeft het kwartet in handen. Uniek dus!

Kun je geen genoeg krijgen van Aston Martin, ontdek hier meer inside-information

Echtpaar

Voor de DBZ Collection geldt dus dat alle kopers zowel de DB4 GT Zagato als DBS GT Zagato heeft. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat bepaalt te zijner tijd ook de waarde van het duo. Het loskoppelen van de twee betekent een regelrechte devaluatie van de bijzondere sportwagens.

Sjoerds Weetjes 226

Wat de DB4 GT Zagato en DBS GT Zagato verder zo bijzonder maakt, vertelt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je in aflevering 226 van Sjoerds Weetjes. Hij trof een van de 19 setjes aan in Antwerpen bij de Aston Martin-dealer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.