Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 10 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Occasions: 3 tweedehands auto’s voor 2500 euro waarmee je opvalt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke tweedehands auto waarmee je opvalt, koop je voor 2500 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Voor een klein prijsje in een originele auto rijden? In een van deze drie occasions word je geheid gespot in de buurt.

Drie occasions waarin je opvalt voor 2500 euro

  • Chrysler PT Cruiser (2000 – 2010)
  • Mini Cooper (2001 – 2006)
  • Volkswagen New Beetle (1998 – 2011)

1. Chrysler PT Cruiser (2000 – 2010)

Deze auto behoeft eigenlijk geen introductie. Zo’n PT Cruiser blijft lekker eigenwijs! De latere 2.4-liter benzinemotor valt aan te raden: laat de oorspronkelijke 2.0-liter liever voor wat hij is. De Chrysler is aangenaam ruim: vier volwassenen passen er prima in en de bagageruimte is met minimaal 538 liter enorm.

occasions, occasion, tweedehands auto, 2500 euro, opvallende, chrysler pt cruiser

Het is – ook op de weg – een uitdrukkelijk Amerikaanse auto: geen scheurijzer om op hoge snelheid rotondes mee te nemen. Rij lekker relaxed, dat gaat prima. Da’s ook het gunstigst voor het verbruik, want met een rustige rijstijl zit je al aan de 1 op 10. Bij een autobedrijf in Oudewater staat een keurig originele zilvergrijze 2.4 met de nodige opties (2006, 172.000 km) voor € 2.495.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Bij de PT Cruiser kent de Wegenwacht niet veel storingen. Het contactslot heeft wel eens kuren, of de sleutel wordt niet herkend. Dat valt provisorisch op te lossen, maar er moet in de garage een nieuw slot in. In elektronische storingen is weinig logica te ontdekken. In de regel verhelpt de Wegenwacht zulke euvels langs de weg.

PT Cruiser-achtige WEY Yuanmeng klaar voor Europa?

Bij de PT Cruiser kent de Wegenwacht niet veel storingen. Het contactslot van de occasion heeft wel eens kuren, of de sleutel wordt niet herkend. Dat valt provisorisch op te lossen, maar er moet in de garage een nieuw slot in. In elektronische storingen is weinig logica te ontdekken. In de regel verhelpt de Wegenwacht zulke euvels langs de weg.

2. Mini Cooper (2001 – 2006)

De ‘nieuwe’ Mini – het model zoals dat door BMW wordt gevoerd – bestaat ruim twintig jaar. We zijn inmiddels drie generaties verder, maar de eerste blijft leuk. Z’n sportieve prestaties zijn de belangrijkste reden om voor de auto te kiezen, al doe je dan wel concessies aan het rijcomfort.

occasions, occasion, tweedehands auto, 2500 euro, opvallende, Mini Cooper

Een ander nadeel is de beperkte binnenruimte: wil je ermee op vakantie, dan moet de achterbank plat (en kan er dus maar één iemand met je mee). Juist omdat je er zo fijn de bocht mee om kunt, hebben veel Mini’s een zwaar leven gehad. Wees dus kritisch bij het uitzoeken van een occasion! Wij hebben een goed gevoel bij de knalgele Cooper Pepper (2002, 217.000 km), die voor € 2.450 te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf in Veldhoven.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Bij deze eerste generatie van de nieuwe Mini komen weliswaar wat problemen voor, maar die zijn vrijwel altijd ter plekke en zonder verdere kosten op te lossen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een losgeschoten schakelstang tussen versnellingspook en -bak. Vocht in een stekker of in een computer zet de occasion ook stil, net als een los contact bij de brandstofpomp. Het is even een klus, maar kan wel worden verholpen.

3. Volkswagen New Beetle (1998 – 2011)

In de jaren ’50 en ’60 hielp de Volkswagen Kever Nederland mobiel maken. Iedereen kent wel iemand die zo’n aaibaar autootje reed. Op dat succes hoopte Volkswagen voort te borduren met de ‘New Beetle’, maar dat is de Duitsers nooit gelukt. Dat neemt niet weg dat het een leuke auto is. Voorin is hij heel ruim, de achterbank zit er voor de symboliek in.

occasions, occasion, tweedehands auto, 2500 euro, opvallende, Volkswagen Beetle, kever

De kofferbakinhoud van de occasion is eveneens beperkt. Hij rijdt wel goed, want onderhuids is het gewoon een Golf. Gemakkelijk in de omgang dus, en lekker comfortabel! Ook voor dit budget bestaat er heel wat aanbod. Wij kiezen voor de zwarte ‘Highline’ (2000, 138.000 km), waarmee voor € 2.499 wordt geadverteerd bij een autobedrijf in Gemert.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Technisch is de New Beetle gelijk aan de Golf. Specifieke Beetle-euvels kennen we niet, maar hij kan wel Golf-kwalen vertonen. Een motor die op drie cilinders gaat lopen bijvoorbeeld, omdat een bobine kapot is. Een defecte remlichtschakelaar en doorgebrande verlichting komen ook vaak voor. Erger is een vastgelopen ABS-pomp of een kapotte luchtmassameter. In beide gevallen moet je naar de garage voor een dure reparatie.

Ons advies voor de occasions

In wat de één geweldig vindt, wil een ander niet dood worden gevonden. Waarmee maar gezegd wil zijn, dat smaak doorslaggevend is bij een keuze uit dit drietal. De meest praktische optie lijkt ons de Chrysler PT Cruiser.

Peters Proefrit #34: Volkswagen New Beetle RSI (2003)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.