Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 4 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Volkswagen SP2, de VW die je nog niet kent!

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een zeldzame klassieker: de Volkswagen SP2.

De SP2 is een sportwagen gebouwd door Volkswagen Brazilië. De naam SP staat volgens geruchten voor São Paulo. Autovisie reed in 1973 met de bolide. De redacteuren van toen bevestigen het vermoeden. “Het is een eigen ontwerp van de Volkswagenfabriek dicht bij de stad Sao Paulo, aan welke plaatsnaam de auto zijn type-aanduiding ontleent.”

Volkswagen SP2

“De scherp aflopende daklijn, de spitse neus en de grote inspringende wielkasten veroorzaken een opvallend uiterlijk. De SP-2 is lager en langer dan bijvoorbeeld de Datsun 240 Z en de Opel GT en het profiel geeft nauwelijks enige aanwijzing over de plaats waar de motor zich bevindt. Of de rijeigenschappen in overeenstemming zijn met hetgeen het uiterlijk van deze schepping doet vermoeden, werd snel duidelijk na een dag rijden in en rond de Braziliaanse hoofdstad.”

occasion, occasions, Volkswagen SP2, VW

“De officiële introductie van de sportwagen, die in twee versies leverbaar is, vond in juni 1972 plaats. Het standaardtype, de SP-1, heeft een 1584 cc 54 pk leverende motor, terwijl de SP-2 van een grotere motor is voorzien. De uitmonstering en het instrumentarium van de SP-1 is veel minder uitgebreid dan dat van de SP-2. Ondanks het feit dat de SP-1 een goede aanbieding is, neemt de SP-2 het grootste deel van de produktie voor zijn rekening, welke capaciteit bestaat uit 25 wagens per dag.”

occasion, occasions, Volkswagen SP2, VW

“Originele wielbasis VW-Brazilië werkte met de originele VW-wielbasis in tegenstelling tot de meeste andere op VW-basis ontworpen auto’s, waarbij doorgaans het chassis wordt ingekort. Het platform-chassis en de ophanging bleven ongewijzigd en ook de torsiestaafvering is van het klassieke type van Volkswagen. Voor is een stabilisator en achter een compensatieveer aangebracht.”

Een leuke occasion

“De inhoud van de motor is door vergroting van de boring gebracht op 1678 cc en er zijn 2 Solex-carburateurs gemonteerd, terwijl tevens de inlaatkleppen zijn vergroot. Bovendien ontwierp men voor de SP-2 een speciale nokkenas, waarmee de motor nu 65 pk levert. Al deze veranderingen blijken in de praktijk nauwelijks iets uit te halen: de topsnelheid komt neer op krap 160 kilometer per uur en de acceleratie is niet veel verbeterd. De versnellingsverhoudingen zijn prima zowel voor het rijden in de stad als op de buitenweg.”

Volkswagen SP2 occasion

Autovisie vindt een Volkswagen SP2 als occasion. De auto komt uit 1974 en heeft sinds dien volgens de kilometerteller 71.310 kilometer gereden. De prachtige bijzondere klassieker heeft een prijskaartje van net geen 40 mille.

Deze occasion wil je: Suzuki Swift Sport, speels en betaalbaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.