Bart van den Acker
Bart van den Acker Occasions van maximaal € 10.000 4 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Occasions: 3 compacte MPV’s voor 10.000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte MPV’s koop je voor 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Drie compacte MPV’s voor 10.000 euro

  • Mercedes-Benz A-Klasse (2004-2012)
  • Toyota Verso (2009 – 2013)
  • Volkswagen Golf Plus (2005 – 2014)

Mercedes-Benz A-Klasse (2004-2012)

De A-Klasse was tot voor kort het lelijke eendje uit het modellengamma van Mercedes. De hoge zit is bij deze wagen ook anders gerealiseerd dan bij de concurrentie. Je zit namelijk op een reguliere stoel, maar die is bevestigd op een hoger liggende vloer. Vanwege die hoge zit zijn zijdelingse bewegingen sterk voelbaar. De motor is mooi stil, de banden niet.

Occasion, occasions, semi-terreinwagen, 10.000 euro, Mercedes A-Klasse

Met 435 liter bagageruimte kun je in de A-Klasse de nodige spullen meenemen. We zitten met ons fictieve budget precies op de scheiding tussen twee generaties. De voorkeur gaat dan naar een luxe exemplaar van het oudere model, zoals de zilvergrijze 160 ‘Avantgarde’ (2012, 97.000 km) die voor € 9.995 te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf in Surhuisterveen.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Een zwak punt van deze generatie Mercedessen is de contactsleutel: die werkt niet altijd. De reservesleutel biedt uitkomst, maar bij problemen is het wenselijk de oorspronkelijke sleutel te vervangen. Dat is een dure grap! Wat specifiek bij deze A-Klasse voorkomt, is een loslopende bevestiging van de waterpomp. De koeling houdt er dan mee op en de dynamo laadt ook niet meer. Een (onhandig) klusje voor de Wegenwacht. De startmotor of het startrelais laten het wel eens afweten. Het relais is snel te vervangen, de startmotor moet in de garage gerepareerd.

Toyota Verso (2009 – 2013)

Deze Verso is standaard een vijfzitter, maar was ook beschikbaar met zeven zitplaatsen. Als vijfzitter is de Toyota lekker ruim, al is het voor drie volwassenen wel wat krap op de tweede zitrij. De achterbank bestaat uit losse stoelen, die je kunt verschuiven. De bagageruimte bedraagt een riante 484 liter.

Occasion, occasions, semi-terreinwagen, 10.000 euro, Toyota Corolla Verso

Vanwege de centrale opstelling van de instrumenten vraagt het dashboard wat gewenning. Het onderstel niet, dat is mooi comfortabel. Voor veel gebruikers zal de 1.6-liter motor sterk genoeg zijn. Bij een autobedrijf in Susteren staat een keurige zilvergrijze 1.6 ‘Aspiration’ (2011, 132.000 km) voor € 9.500.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Deze generatie van de Verso komt onderhuids overeen met de reguliere brandstofmodellen van de eerste generatie Auris. Zoals het een Toyota betaamt, is er bij de Wegenwacht geen enkel euvel bekend dat wel eens vaker optreedt. Overigens zijn door de geringe vraag originele onderdelen wel relatief kostbaar. Imitatie bestaat niet.

Volkswagen Golf Plus (2005 – 2014)

Deze MPV heet niet voor niks Plus: je krijgt immers meer Volkswagen voor je geld! Het rijcomfort en bedieningsgemak zijn gelijk aan dat van een reguliere Golf, maar de zit is hoger met een verbazingwekkende interieurruimte. Vier volwassenen kunnen met de Golf Plus prima op pad, omdat de achterbank voor een flink stuk te verschuiven valt. De bagageruimte bedraagt minimaal 395 liter.

Occasion, occasions, semi-terreinwagen, 10.000 euro, Volkswagen Golf Plus

Jammer van al het matzwarte plastic op het dashboard: dat oogt ongezellig. De populariteit van de Golf werkt ook bij deze modelvariant door in de prijzen. Desalniettemin vormt de zilvergrijze 1.4 TSI ‘Comfortline’ (2012, 121.000 km) waarmee voor € 9.950 wordt geadverteerd bij een autobedrijf in Nieuw-Weerdinge een mooi aanbod.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Technisch is deze Plus een Golf van de vijfde modelgeneratie. Specifieke euvels voor de Plus zijn niet bekend. De benzinemotoren hebben wel eens last van een individuele bobine die de geest geeft. Mits er snel aan valt te komen, zet de Wegenwacht er een nieuwe voor je in. Het euvel kan wel vaker terugkomen. Een vastzittende EGR-klep is een kleinigheidje, tenzij het meer dan eens gebeurd: dat is een dure reparatie. Check bij versies met een 1.2-liter benzinemotor of de distributieketting ooit is vervangen: ook dat is kostbaar.

Ons advies voor de occasions

De Golf Plus en Verso zijn vanwege hun populariteit relatief duur, maar de ster van Mercedes heeft ook z’n prijs. Kwalitatief gezien is de Toyota de verstandigste keuze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.