Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 12 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Drie compacte gezinsauto’s voor minder dan 10.000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte gezinsauto auto koop je voor 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Iedereen wil maar de hoogte in, zo lijkt het wanneer je rondkijkt in de hedendaagse autoshowrooms. Maar ben je op zoek naar een compacte gezinsauto, dan biedt een stationwagen nog altijd de meeste binnenruimte. Zoals een van deze drie!

Drie compacte gezinsauto’s voor minder dan 10.000 euro

  • Ford Focus Wagon (2014 – 2018)
  • Opel Astra Sports Tourer (2015 – 2019)
  • Volkswagen Golf Variant (2012 – 2019)

Ford Focus Wagon (2014 – 2018)

‘n Fijne besturing, stevige vering, heerlijke stoelen, perfect schakelende versnellingsbak: de Focus rijdt gewoon erg goed. De bediening leidt ook nergens tot vraagtekens. Op de achterbank is de Ford lekker ruim, met een kofferbakinhoud van minimaal 475 liter.

Drie compacte gezinsauto's voor minder dan 10.000 euro

De 1.0-liter driecilinder onder de motorkap won al menig prijs, maar laat het instappertje voor wat hij is: diens 100 paardenkrachten hebben best moeite met het gewicht van de stationwagen. Bij afwisselend gebruik rijd je in een Focus met 125 pk gemiddeld 1 op 15. In Rhenen stuiten we bij een autobedrijf op een donkergrijze ‘Edition Plus’ (2015, 138.000 km) voor € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Wanneer je bijrijder in de voetenruimte per ongeluk tegen het zekeringkastje heeft geschopt, kunnen er bij de Focus rare elektronische storingen optreden. Een ander zwak punt betreft de ABS-computer. Wanneer die kapot gaat, start de motor niet. De Wegenwacht kent een noodgreep, maar het onderdeel moet wel worden vervangen en da’s een kostbare reparatie. Kortsluiting in de motorcomputer komt ook voor. In dat geval moet de Ford op transport naar de garage.

Opel Astra Sports Tourer (2015 – 2019)

Deze Astra is duidelijk een betere en modernere auto dan de generaties hiervoor. Als stationwagen is de Opel lekker ruim, met 540 liter bagageruimte. Qua interieurruimte komen de inzittenden evenmin iets tekort. Op de weg is de Astra weinig spannend.

Drie compacte gezinsauto's voor minder dan 10.000 euro

De besturing voelt vrij doods aan en het onderstel staat onverwacht hard afgesteld. Wil je een Astra Sports Tourer die je voor elke gelegenheid kunt inzetten, zoek dan naar een versie met de 150 pk sterke 1.4-liter turbomotor. Daarmee scoor je een verbruik van 1 op 15. De witte 1.4 ‘Style’ (2016, 19.000 km) die we voor € 9.995 aantreffen bij een bedrijf in Oud-Beijerland, is een prima voorbeeld!

Oordeel van de Wegenwacht

Vocht in de accubak, achterin de auto, kan bij deze generatie Astra diverse elektronische storingen veroorzaken. Een softwarestoring in de stuurkolom maakt dat de dashboardverlichting blijft branden, ook al heb je de Opel inmiddels afgesloten. Vervolgens sta je met een lege accu. Een kapot startrelais zorgt dat de Sports Tourer niet aanslaat. De Wegenwacht vervangt het relais of sleept de auto aan. Een kapotte schakelaar op de koppeling kan er ook de oorzaak van zijn dat de motor niet start.

Volkswagen Golf Variant (2012 – 2019)

De Golf is zo’n allemansvriend, dat je bijna zou vergeten wat voor prestatie dat eigenlijk is. De Volkswagen rijdt fijn op lange ritten, met weinig geluid, goede stoelen en een afgewogen vering en demping. Wanneer het om de kofferbakinhoud gaat, trekt de Golf een lange neus naar de concurrenten op deze pagina met een bagageruimte van maar liefst 605 liter.

Drie compacte gezinsauto's voor minder dan 10.000 euro

De driecilinder benzinemotoren zijn sterk genoeg voor normaal gebruik. Een 1.2-liter turbo haalt met gemak 1 op 15. Als occasion is de Golf relatief duur, omdat er veel vraag naar bestaat. Wacht dus niet te lang wanneer je geïnteresseerd bent in de brandweerrode 1.2 ‘Trendline’ (2014, 107.000 km) die voor € 9.995 bij een autobedrijf in Boskoop te koop wordt aangeboden!

Oordeel van de Wegenwacht

Bij Golfjes met een 1.2- of 1.4-liter benzinemotor slaan de bougiekabels soms door. De krachtbron gaat vervolgens op drie van de vier cilinders lopen. Niet mee doorrijden: de Wegenwacht lost het op, eventueel met een nieuwe kabel. Het euvel kan alleen wel tot vier keer (!) terugkomen. Dit type motor wil ook wel een beetje olie verbruiken. Dat is geen ramp, maar omdat de onderhoudsinterval zo lang is, valt het aan te raden regelmatig te peilen. Te weinig olie kan funest en kostbaar zijn.

Ons advies voor de occasion

Semi-terreinwagens hebben wellicht een aansprekender design, maar voor een jong gezin is een traditionele stationwagen nét even praktischer in gebruik. Alles overwegend, komt de Volkswagen Golf Variant van dit drietal het beste uit de bus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.