Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 12 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Volkswagen verkocht duizenden testauto’s aan klanten

Testauto’s worden niet aan klanten verkocht. Prototypes en preproductiemodellen gaan over het algemeen de shredder in als hun werk erop zit. Maar niet bij Volkswagen, zo blijkt. De fabrikant heeft zo’n 6700 testauto’s gewoon in de verkoop gegooid.

volkswagen_mixed

Dat is door de Duitse krant Handelsblatt ontdekt en inmiddels door Volkswagen bevestigd. Een paar duizend preproductievoertuigen zijn tussen 2006 en 2018 als gebruikte auto’s aan klanten verkocht. Ongeveer 4000 daarvan in Duitsland, de rest in andere Europese landen en zelfs in de Verenigde Staten.

Terugroepactie

Volgens Der Spiegel wist de huidige Volkswagen-baas Herbert Diess er al in 2016 van, maar is er pas twee jaar later een einde gekomen aan de praktijken. Volkswagen heeft de auto’s nu teruggeroepen. Volgens het merk verschillen sommige verkochte preproductievoertuigen nauwelijks van seriemodellen en anderen juist aanzienlijk. Daarom voldoen ze in principe niet aan de typegoedkeuring.

Mogelijke boete

Volkswagen bevestigt dat het om ongeveer 6700 auto’s gaat, maar Der Spiegel meldt dat het aantal op wel 17.000 kan liggen. De Duitse autoriteiten onderzoeken de zaak en gaan bekijken of Volkswagen een boete moet krijgen. De kwestie speelt niet bij andere merken van de Volkswagen Group, zoals Audi, Porsche, Seat of Skoda.

Dieselgate

Erg veel goeds zal het niet betekenen voor het imago van Volkswagen. Dat kreeg eind 2015 een flinke optater toen duidelijk werd dat duizenden dieselmodellen van het concern waren uitgerust met illegale software. De programmatuur kon detecteren wanneer een auto werd getest en schakelde de motor dan over op een schoner programma. Het schandaal heeft Volkswagen tientallen miljarden euro’s gekost aan boetes en schadevergoedingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.