Autovisie
Autovisie Nieuws 3 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Volkswagen betaalt 1 miljard aan Amerikaanse dealers

Het nagelende geluid van TDI Clean Diesels begint voor Volkswagen steeds meer te klinken als euromunten die met miljarden tegelijk door de gootsteen rinkelen. Zo heeft het concern nu overeenstemming bereikt met zijn Amerikaanse dealers over een schadevergoeding. 

Volkswagen autostadt

Dieselgate gaat Volkswagen miljarden kosten. De geplaagde autofabrikant moet niet alleen torenhoge boetes betalen en gedupeerde klanten compenseren, maar ook zijn Amerikaanse dealers schadeloos stellen.

Schikking

De dealers hadden gezamenlijk een rechtszaak tegen Volkswagen aangespannen. Het bedrijf schikt die zaak voor 1,21 miljard dollar (zo’n 1,07 miljard euro). Dat betekent dat de 652 officiële VW-dealers in de Verenigde Staten gemiddeld elke bijna 1,9 miljoen dollar (ruim 1,6 miljoen euro) krijgen.

LEES OOK: VOLKSWAGEN-TECHNICUS KLAPT UIT SCHOOL OVER SJOEMELSOFTWARE

Onderdeel van de schikking is ook dat Volkswagen onverkoopbare dieselauto’s gaat terugkopen van zijn dealers. De autobouwers had zijn dealers eerder opgedragen bepaalde investeringen te doen en verbeteringen aan hun bedrijven door te voeren, maar die mogen ze vooralsnog twee jaar uitstellen.

16,5 miljard

Een jaar nadat Volkswagen heeft toegegeven dat zijn ‘defeat device’ in zo’n 11 miljoen auto’s is ingebouwd, stapelen de rechtszaken zich op. In Amerika gaat de nasleep Volkswagen al ongeveer 16,5 miljard dollar (14,8 miljard euro) kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.