Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 8 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

VW-baas Diess krijgt vrijgeleide van Amerikaanse justitie

Voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn loopt het risico gearresteerd te worden als hij Duitsland verlaat, maar de huidige directeur Herbert Diess hoeft daarvoor niet te vrezen. Volkswagen zou daarvoor een overeenkomst hebben gesloten met de Amerikaanse justitie.

Herbert Diess Volkswagen
Volkswagen-baas Herbert Diess, Fotocredit: Krisztian Bocsi / Bloomberg

Diess werd vorige maand benoemd tot CEO van de Volkswagen Group. Door de deal met de Verenigde Staten kan hij vrij over de wereld reizen om zijn functie uit te voeren. Mocht hij toch aangeklaagd worden voor zijn mogelijke rol in het dieselgateschandaal, dan krijgt hij daarover van tevoren bericht. Vooralsnog wordt de Duitser nergens van verdacht.

Geen aanwijzingen

De overeenkomst – die vrij ongewoon is – zou kunnen betekenen dat Volkswagen vreest voor een eventuele actie tegen Diess. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat de Amerikaanse justitie met de deal akkoord is gegaan omdat er geen aanwijzingen zijn dat de nieuwe Volkswagen-baas ergens schuldig aan is. Of omdat Diess meewerkt aan een onderzoek.

Emissiemanipulatie

Diess was aanwezig bij de interne vergadering op 27 juli 2015, waarin de emissiemanipulatie aan de Volkswagen-top werd gemeld. Tijdens die vergadering zou de toenmalige Volkswagen-directeur Martin Winterkorn zijn toestemming hebben gegeven om door te gaan met het om de tuin leiden van de Amerikaanse autoriteiten. De rol van Diess wordt in Duitsland onderzocht, net als die van Winterkorn.

Niet uitgeleverd

Winterkorn is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor samenzwering en fraude. Hij heeft altijd ontkend dat hij iets wist van het dieselgateschandaal, maar uit bewijs van de Amerikaanse justitie zou iets anders blijken. Duitsland zal Winterkorn niet uitleveren, maar als de oud-Volkswagen-baas de grens oversteekt, kan hij worden gearresteerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.