Autovisie
Autovisie Nieuws 7 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Verslag lezersreis Vogezen: feestelijke afsluiter van het seizoen

Na een prachtig jaar met mooie lezersreizen stond het ‘Feest met veel Ballonnen’ als afsluiter op het programma. De Vogezen, het stuurmansparadijs met al zijn cols en ballonnen dat met een uurtje of vijf rijden bereikt kan worden.

In het Autovisie stuurmanswegenboek schreef Jaco Bijlsma over de Vogezen dat ieder ritje naar de locale supermarche, een dorp verderop, een rallyproef voor hem zou zijn. Onze 30 deelnemers verzamelden zich met 20 auto’s in Obernai, klaar om dit zelf te komen testen. Dit historische stadje was drie dagen de uitvalsbasis voor de routes.

In de ochtend stonden de auto’s al ongeduldig te ronken op de parkeerplaats van het hotel dat tegen de stadsmuren aan gebouwd was. Na de nodige foto’s en het bewonderen van elkaars auto’s ging de trip van start. Op naar de eerste cols van de Route des Crêtes! De eerste rijdag was op vrijdag en dat is een aanrader. De motor- en wielrentoeristen vormen dan geen belemmering en de rijders konden over bijna lege wegen fantastisch sturen in dit prachtige speelgebied. Het stijgingspercentage is relatief laag zodat je ook met wat minder pk’s op een heerlijk tempo kunt blijven rijden!

“De Vogezen is een waar paradijs: juwelen van bergpassen, een eindeloze hoeveelheid bochten en uitzichten waar je stil van wordt.”

De Vogezen is een waar paradijs: juwelen van bergpassen, een eindeloze hoeveelheid bochten waar je lekker scherp kunt sturen en uitzichten waar je stil van wordt. Deze dag werd o.a. de Grand Ballon, Le Hohneck en de Col de la Schlucht gereden. Autovisie rij-instructeur Dolf Dekking had een volle agenda; veel rijders maakten graag gebruik van de mogelijkheid om Dolf een uurtje naast zich in de auto te hebben voor instructie en goed te oefenen op de bochtentechniek.

Op dag twee werden de deelnemers de Elzas in gestuurd. Je bent meteen weer in een andere wereld. Hier zijn de wegen veel vlakker en slingeren zich door boerendorpjes, wijngaarden en maïsvelden. Na een kort ommetje leidde de route richting Andlau. Een prachtig oud dorpje dat slapend tussen de wijngaarden van de Elzas ligt. Na een koffiestop met uiteraard een Tarte aux fruits gingen we via het kasteel Haut Koeningsbourg richting onze lunchlocatie in Riquewihr. Dit Anton Pieck dorpje wordt door miljoenen mensen per jaar bezocht en om de auto’s te kunnen parkeren hadden we de hulp van de burgemeester ingeschakeld. We kregen een ‘eigen’ parkeerplaats om de auto’s te stallen. De dag werd afgesloten op de terrassen van het grote plein in Obernai.

De laatste stuurmansdag van deze trip ging via mooie bosroutes door de bossen richting Saverne. Er werd gestopt bij de bekende botenlift in Arzviller. We hadden het geluk dat het druk was op het water en er net wat jachten de lift invoeren. Het gebied van het middagparcours werd meer heuvelachtig richting de Duitse grens. De tocht eindigde in Zweibrucken in Duitsland. Alle auto’s waren rond 5 uur weer binnen en we kunnen terugkijken op een werkelijk geweldige afsluiter van dit mooie seizoen.

We zijn druk bezig nieuwe reizen en routes te plannen. In november kunt u op deze site het stuurmanswegenseizoen 2016 bekijken. En dat deze verslavende route door de Vogezen er weer in zit, is zeker!

Fotocredit: Raymond van Kampen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.