Remco Slump
Remco Slump Nieuws 27 sep 2022
Leestijd: 1 minuut

Verbod op brandstofauto’s? In Italië willen ze het volk laten beslissen

De Europese Unie wil de verkoop van nieuwe brandstofauto’s vanaf 2035 verbieden. Maar Italiaanse politici beginnen daarover te morren. Matteo Salvini, leider van de rechts-populistische partij Lega Nord, wil een referendum over het verbod. Volgens hem wordt de Italiaanse auto-industrie te zwaar geraakt door de maatregel.

De voormalige vicepremier van Italië denkt dat het Europese verbod op nieuwe auto’s met een brandstofmotor desastreuze gevolgen gaat hebben voor Fiat, Ferrari en Lamborghini. “Laat de arbeiders in de Mirafiori-fabriek (van Fiat – red.) en in heel Italië maar beslissen of het eerlijk is om Italianen te ontslaan en de macht aan China te geven”, riep Salvini. Hij doelt daarmee op het feit dat China de grootste producent van elektrische auto’s ter wereld is.

Kritiek op verbod op brandstofauto’s om stemmen te winnen

Nou moeten we de woorden van Salvini waarschijnlijk in de context van de Italiaanse verkiezingen zien. De populistische politicus deed zijn uitspraak afgelopen weekend, voordat de stembussen open gingen. Salvini hoopte er vast nog wat extra stemmen bij te krijgen uit de arbeidershoek. Op zondag won de radicaal-rechtse Giorgia Meloni van de partij Fratelli d’Italia de verkiezingen. Samen hebben de drie rechtse partijen – Fratelli d’Italia, Lega Nord en Forza Italia – 43 procent van de stemmen gekregen.

Ook in Duitsland wordt af en toe gemord over verkoopverbod

Binnen de Europese Unie wordt gewerkt aan een nieuwe wet, die de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s per 2030 moet verbieden. Vijf jaar later zou dan ook een verbod op nieuwe hybrides in moeten gaan. Met andere woorden: vanaf 2035 mogen dan alleen nog volledig elektrische auto’s worden verkocht. Italië is overigens niet het enige land dat kritisch tegenover de plannen staat. In Duitsland wordt af en toe ook gemord over de EU-plannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.