Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 9 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Veel drank- en drugsgebruik onder VDL-medewerkers

VDL Nedcar heeft een drank- en drugsprobleem. Bij controles is gebleken dat de helft van de geteste medewerkers alcohol of drugs in het bloed had. De proeven zijn enkele jaren geleden ingevoerd, nadat bekend werd dat er op de werkvloer in drugs werd gehandeld.

CX126_2532_9
Fotocredit: Rob Engelaar/ANP

Bij VDL Nedcar – waar BMW’s en Mini’s worden gebouwd – werken zo’n zevenduizend mensen. Dit jaar zijn daar driehonderd van getest op drank en drugs. Bij honderdvijftig medewerkers viel die test positief uit. Het gaat om een steekproef, dus in werkelijkheid ligt het aantal werknemers met alcohol of drugs in het bloed waarschijnlijk nog hoger.

Beeldvorming

“Wij betreuren de beeldvorming waarbij ons prachtige bedrijf wordt neergezet als een plek waar drank en drugs normaal zijn”, aldus algemeen directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar in een verklaring. “Dat is uiteraard niet het geval. Iedere collega bij wie een verhoogde waarde is aangetroffen en die zichzelf en zijn of haar collega’s op de werkplek in gevaar brengt, is er één te veel.”

Zero tolerance

De controles op alcohol- en drugsgebruik werden enkele jaren geleden ingevoerd. Er bleek toen dat er op de werkvloer bij VDL Nedcar in drugs werd gehandeld. “Wij hanteren een nultolerantiebeleid”, schrijft Van Vuuren. “De positief op drugs geteste medewerkers, en medewerkers met een alcoholpercentage van meer dan 0,5 promille, zijn naar huis gestuurd. Bij herhaling volgt schorsing of ontslag.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.