Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 4 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Toyota ziet zeven nullen in Europa

Toyota heeft in 45 jaar tijd net zoveel auto’s in Europa geproduceerd als het in een jaar wereldwijd verkoopt. De Europese productieteller staat dus op 10.000.000 voertuigen.

De autobouwer mag dan in 1971 de eerste auto in Europa hebben gebouwd, het was pas in 1992 dat het concern een volumemodel in een Europese fabriek introduceerde dat ook daadwerkelijk voor de lokale markt was bedoeld. Vanaf 1971 produceerden de Japanners de LandCruiser in Portugal, maar dat model werd in kleine aantallen gemaakt. Met de Carina E, waarvan de E in de naamgeving een directe verwijzing naar de Europese productie is, gaf de fabrikant het startsein voor grootschalige productie.

“De E in de naamgeving is een directe verwijzing naar de Europese productie”

Negen fabrieken

Inmiddels beschikt het merk over zes autofabrieken en drie motorenfabrieken in Europa. De faciliteiten zorgen ervoor dat bijna 75% van alle in Europa verkochte Toyota’s lokaal worden gemaakt. Voor de Nederlandse markt ligt dat percentage zelfs op 90%.

Verdeling

Van de huidige modellen bouwt Toyota de Auris en Avensis in Groot-Brittanië, de Yaris in Frankrijk, de Verso in Turkije, de Aygo in Tsjechië en de Pro-Ace in Frankrijk. Eind dit jaar rolt uit Turkije ook de C-HR. Uit Japan komen onder andere de Land-Cruiser, RAV4, GT86, Prius en Prius Wagon.

LEES OOK: TOYOTA C-HR TOONT NIEUWE DESIGNTAAL

Verkoop

Toyota bouwde afgelopen jaar 660.000 auto’s in Europa. In totaal werden er in 2015 ruim 810.000 auto’s van het merk verkocht in Europa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.