Autovisie
Autovisie Nieuws 2 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Top vijf: crashen met Pastor Maldonado

The Maldonator is out. Pastor Maldonado heeft geen team in de Formule 1, nadat Renault zijn contract beëindigde, vanwege het ontbreken van sponsorgelden. Een ding is zeker: het Formule 1-seizoen van 2016 wordt er een stuk veiliger op.

Altijd vuurwerk met Pastor Maldonado. Foto: EPA

Het heeft allemaal te maken met de olieprijs. Dat wereldwijd de brandstofprijzen dalen, – en we bijvoorbeeld hier in Nederland nu op plekken weer diesel voor minder dan 1 euro kunnen tanken – heeft grote gevolgen voor de olie-industrie. En laat PVDSA, de grootste oliemaatschappij van Venezuela, nu net de hoofdsponsor van Pastor Maldonado zijn. PVDSA moest voor de start van het seizoen 46 miljoen dollar betalen aan Renault Sport F1, maar deed dat niet op tijd. Renault Sport F1 nam meteen afscheid van de Venezolaan. Waarschijnlijk speelt de crashrijke geschiedenis van Maldonado ook een rol bij zijn voortijdige vertrek. Maldonado wordt vervangen door Kevin Magnussen, die eerder voor McLaren-Mercedes uit kwam in 2014.

Het mag dan wel een top vijf zijn, hoogtepunten kun je het niet noemen. Daarom nu een top vijf van crashes van Pastor Maldonado.

1. Laat remmen in Bahrein

Het leverde een van de meest spectaculaire foto’s op uit de recente Formule 1-geschiedenis, maar dat coureur Esteban Gutierrez hier niets aan overhield is een klein wonder. Maldonado ramde de Mexicaan in de eerste bocht van de 41e ronde, nadat hij net vanuit de pits de baan op kwam.

https://www.youtube.com/watch?v=MloelRAijzk

2. Twee voor de prijs van een

Pastor Maldonado had ook zijn dag niet tijdens de Grand Prix van België in 2013. Nadat hij de achterkant van de Force India van Adrian Sutil meepakte, wilde hij direct de pits in sturen, vergetende dat Paul di Resta daar nog tussen zat. Einde race voor Di Resta en een Stop and Go penalty voor Maldonado.

3. Duur weekend

Tijdens de laatste vrije training rijdt Maldonado eerst tegen Sergio Perez aan. Het resultaat is een grid penalty van tien plaatsen. Vervolgens rijdt hij in dezelfde sessie zijn wagen stuk in de bocht Casino. Williams kan weer aan de slag.

De race zelf gaat niet heel veel beter. Het is een grote chaos aan de start als Romain Grosjean spint, waardoor hij midden op de baan komt te staan. De meeste auto’s remmen en wijken uit, maar Maldonado remt nét iets te laat.

https://www.youtube.com/watch?v=GPEzhiydpME

4. In de muur

Hard aan het racen met Fernando Alonso voor de vijfde plek  in de Grand Prix van Australië in 2012, totdat hij de macht over het stuur verloor en in de muur eindigde. In de woorden van Maldonado: “Bad moment, bad moment for all the team.” Dat klopt.

5. Tegensturen

In 2014 verliest Maldonado tijdens de tweede vrije training weer de controle over de auto. Hij stuurt tegen, maar niet met het gewenste resultaat.

https://www.youtube.com/watch?v=IjaA6eMgg0o

Bonus: Nog meer crashes

De bovenstaande vijf niet genoeg? Goed nieuws, hier is een twaalf minuten durende video aan crashes:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.