Autovisie
Autovisie Nieuws 10 mei 2015
Leestijd: 4 minuten

Tien vragen aan team Autovisie

Maandag 11 mei is het zover. Dan klinkt in het Italiaanse Saint-Vincent het startschot van de 62ste Tulpenrallye. Om alvast in de stemming te komen, voelen we tot die tijd een aantal teams aan de tand. Dit keer Team Autovisie.

1 – Stel het team even voor? Wie zijn jullie?

Het vernieuwde team Autovisie bestaat uit Olof van Joolen (39) en Jérôme Wassenaar (20). We zijn respectievelijk algemeen verslaggever van Autovisie/De Telegraaf en fotostagiair bij Autovisie.

2 – Hoe zijn jullie samengekomen als team? En wat maakt jullie sterk?

We zijn het reserveteam. In eerste instantie zouden hoofdredacteur Jaco Bijlsma en collega Robert Servaas aan de start verschijnen, maar door een te volle agenda is ons de eer gegund. Heel erg leuk voor twee echte klassiekerliefhebbers. Maar tegelijkertijd ook lichtelijk spannend om meteen in het mooiste klassiekerevenement van het jaar te verschijnen en vanwege de tamelijk compacte voorbereidingstijd die we hadden. Die was minder dan een maand.

3 – Wat is jullie ervaring met klassiekerrally’s? Waarmee is deze passie ontstaan?

Onze ervaring is minimaal. Jérôme reed in het verleden met zijn vader weleens een kaartleesrit, maar dat valt natuurlijk in het niet bij de Tulpenrallye. Om niet helemaal onbeslagen ten ijs te verschijnen, hebben we onlangs de Alzheimer Rally gereden. Dat was in eerste instantie vooral vormend, maar in de loop van de dag heel erg leuk. Ook al was het resultaat – op drie na laatste in de sportklasse – niet heel stoer.

4 – Hebben jullie al vaker de Tulpenrallye gereden? Zo ja, wat maakt juist deze rally zo leuk?

Nee, maar we gaan via Autovisie.nl en het magazine de antwoorden zo snel mogelijk met de lezers delen.

5 – In welke auto verschijnen jullie aan de start van de Tulpenrallye 2015? En waarom in die auto?

Een Mazda 1800 uit 1972. De auto is vorig jaar naar Nederland gehaald door collega’s Bijlsma en Servaas. Vervolgens hebben onze partners Classic Job, Plasti Dip, de Autosport Company en Vredestein de Mazda getransformeerd tot een basale rallyauto. Na de winter heeft het Speedcentre in Geldermalsen ervoor gezorgd dat de 1800 extra spierballen kreeg. Plotseling blijkt er redelijk snelheid in de Japanse Bertone te zitten. Garage Tinga in Leimuiden tot slot loste een probleem met de remmen op waardoor we hopelijk straks op tijd weer stil staan.

6 – Wat maakt deze klassieker een geschikte kandidaat voor deze rally?

Het is een stevig apparaat. Wat niet onbelangrijk lijkt als we de verhalen van aanslagen op het materiaal horen. Na de rollenbanksessie in Geldermalsen – waarbij Jaap van Wuijckhuijse dik dertig pk extra vond – komt de Mazda ineens ook heel redelijk mee. Hoewel het natuurlijk bepaald geen volledig geprepareerde 911 is. Maar voor ons doel, wat uitrijden en zoveel mogelijk verhalen optekenen is, lijkt de Mazda een prima auto.

7 – In hoeverre kunnen jullie zelf sleutelen aan de auto? Is de auto al honderd procent klaar voor de Tulpenrallye?

Jérôme lukt het zich door Nederland te verplaatsen met een Eend, dus moeten kleine storingen aan de Mazda geen bezwaar zijn. Verder vertrouwen we op de spreekwoordelijke Japanse betrouwbaarheid, want we zijn doorgaans beter met kladblok en lange lens dan met Engelse sleutels. Dankzij de hulp van onze partners lijkt de auto er zo klaar voor als hij kan zijn.

8 – Hoe hebben jullie je persoonlijk voorbereid op de Tulpenrallye dit jaar?

Als novieten wilden we niet als totale no-no’s overkomen en dus hebben we een stoomcursus navigatie gedaan bij Bolletje Pijltje van topnavigator Yolanda Zijl. Tijdens die ochtend daalde de kennis langzaam in, maar eenmaal op pad tijdens de Alzheimer Rally bleek Yolanda prima werk te hebben geleverd. We bleven heel redelijk op de rallyroute. Aan het spotten van alle controleletters werken we nog.

9 – Hoe fanatiek zijn jullie? Gezelligheid of wedstrijd?

Anders dan waarschijnlijk alle andere deelnemers hebben we nog een extra taak: zorgen voor mooie verhalen op Autovisie.nl en in het magazine. Dat maakt onze focus wat anders. Tegelijkertijd willen we wel ons best doen om een beetje fatsoenlijk resultaat neer te zetten. Voor nieuwelingen dan wel te verstaan.

10 – Hoe schatten jullie je kansen in op het winnen van deze 2015-editie?

Wanneer je op de uitkomst van de Tulpenrallye zou kunnen gokken, zouden we denk ik de quotering één tegen een miljoen krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.