Autovisie
Autovisie Nieuws 9 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Tien vragen aan René Bender en Koen Bender

Maandag 11 mei is het zover. Dan klinkt in het Italiaanse Saint-Vincent het startschot van de 62ste Tulpenrallye. Om alvast in de stemming te komen, voelen we tot die tijd een aantal teams aan de tand. Dit keer Team de equipe Bender-Bender.

1 – Stel het team even voor? Wie zijn jullie?

Wij zijn equipe nummer 5, René Bender en Koen Bender, een gelegenheidsteam van twee neven die met elkaar rijden.

2 – Hoe zijn jullie samengekomen als team? En wat maakt jullie sterk?

We zijn beide Tulpenrallye-deelnemers met enige ervaring. René werd in 2013 samen met zijn zoon Thijs tweede in de sportklasse. Koen was dat jaar overallwinnaar, genavigeerd door Willem van Leeuwen. Willem zit voor een stage in Abu Dhabi en moet daardoor dit jaar overslaan. René’s zoon Thijs navigeert bij tweevoudig oud-winnaar Jan Ebus en zo ontstond dus deze gelegenheidsequipe.

3 – Wat is jullie ervaring met klassiekerrally’s? Waarmee is deze passie ontstaan?

We zijn beide al ruim voor het einde van de vorige eeuw begonnen met klassieke rally’s, maar dit is de eerste grote rally die we samen rijden. Laten we het er maar op houden dat het in ons bloed zit. Beide begonnen in MG’s, maar René rijdt nu vooral in zijn prachtige rode Alfa Bertone met herkenbare gele neus.

4 – Hebben jullie al vaker de Tulpenrallye gereden? Zo ja, wat maakt juist deze rally zo leuk?

Ja, allebei hebben we ruime ervaring, het is de tweede keer dat Koen als navigator start in ‘de Tulp’. De Tulpenrallye is een krachtmeting van een week tussen de beste navigators en rijders op wegen door heel Europa. Iedereen droomt toch van een overwinning. De rally heeft een rijke historie, de winnaar komt met zijn naam op de bokaal waar de groten van de rallysport in staan. Het is de Koninginnenrit.

5 – In welke auto verschijnen jullie aan de start van de Tulpenrallye 2015? En waarom in die auto?

In een Alfa Romeo GT 1300 Junior uit 1969. Het is de auto van René, hij is snel en betrouwbaar. Heel geschikt voor deze klus.

6 – Wat maakt deze klassieker een geschikte kandidaat voor deze rally?

Hij heeft voldoende vermogen voor de bergen, kleine draaicirkel, en voldoende ruimte. De auto is uitgebreid geprepareerd. De techniek is relatief eenvoudig, hetgeen prettig is in het uitzonderlijke geval dat er onderweg gesleuteld moet worden. Er rijden veel andere Alfa’s mee dus we staan niet alleen in deze keuze.

7 – In hoeverre kunnen jullie zelf sleutelen aan de auto? Is de auto al honderd procent klaar voor de Tulpenrallye?

De auto is in onderhoud bij Van Neerrijnen, een Alfa-specialist in de buurt van Utrecht. Hij prepareert de auto zorgvuldig en denkt mee. Heel deskundig en betrokken.

8 – Hoe hebben jullie je persoonlijk voorbereid op de Tulpenrallye dit jaar?

Samen reden we eerder de Alzheimerrally als oefening en Koen buigt zich over de kaarten van vorig jaar als voorbereiding. Op de zaterdag voor het evenement rijden we ook een testrit tussen Genève en Saint Vincent. Verder lezen we zorgvuldig alle documenten en zorgen we ervoor dat we fit en relaxed in Italië aan de start verschijnen.

9 – Hoe fanatiek zijn jullie? Gezelligheid of wedstrijd?

’s Avonds is er de gezelligheid, maar overdag is er de wedstrijd. Natuurlijk doen we mee voor de competitie, ook als gelegenheidsequipe willen we ons visitekaartje afgeven.

10 – Hoe schatten jullie je kansen in op het winnen van deze 2015-editie?

De competitie is moordend en om ‘de Tulp’ te winnen, moet je niet alleen de minste fouten maken, je hebt ook geluk nodig, zo weet Koen als winnaar van de 2013-editie. Zijn naam staat al in de bokaal, dat neemt druk weg, maar het zou een unicum zijn om zowel als rijder als navigator deze wedstrijd te winnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.