Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 27 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Sergio Marchionne al meer dan een jaar ernstig ziek

De deze week overleden Fiat Chrysler-topman Sergio Marchionne was al meer dan een jaar ernstig ziek. Dat heeft het Universitair Medisch Centrum in Zürich laten weten. Marchionne werd daar al die tijd in het geheim behandeld.

CX061_73E4_9
Foto: EPA/Rena Laverty

Alleen het ziekenhuis en de familie van Marchionne wisten van de ziekte en de behandelingen. Fiat Chrysler Automobiles zegt van niets te hebben geweten. “Door de medische privacy had het bedrijf daarover geen kennis”, aldus een woordvoerder van de autofabrikant. “Fiat Chrysler wist alleen dat de heer Marchionne een schouderoperatie moest ondergaan en heeft daar een verklaring over uitgebracht. Op vrijdag 20 juli kreeg het bedrijf van de familie te horen dat de gezondheid van de heer Marchionne sterk achteruit was gegaan en dat hij niet zou terugkeren.”

Ernstige ziekte

“De heer Marchionne was een patient van het Universitair Medische Centrum in Zürich”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. “Hij kreeg al meer dan een jaar terugkerende behandelingen voor een ernstige ziekte. We hebben alle mogelijke opties die de moderne medische wetenschap biedt aangesproken, maar helaas is de heer Marchionne toch overleden.”

Gestopt met roken

Pier Luigi Battezzato, de vader van Marchionnes vrouw, vertelde aan de Italiaanse krant Corriere Della Sera dat Marchionne – die een kettingroker was – een jaar geleden gestopt was met roken. “Zijn gezondheid leek beter te worden, maar het was voor ons duidelijk dat het niet goed met hem ging. Hij vermagerde, was moe en had moeite met ademen. Maar hij bleef keihard werken. En hij reisde gewoon de hele wereld over.”

Met pensioen

Marchionne werd in 2004 aangesteld als CEO van Fiat Chrysler en wist het noodlijdende bedrijf uit het slop te trekken met slimme deals en ingrijpende reorganisaties. Hij stond bekend om zijn nonchalante verschijning (nooit in pak, altijd in een trui) en zijn scherpe, weinig diplomatieke uitspraken, waarmee hij keer op keer de pers haalde. Hij zou in april 2019 met pensioen gaan, maar hij moet geweten hebben dat hij dat niet zou halen. Als FCA-baas wordt hij opgevolgd door Jeep-topman Michael Manley. Bij Ferrari neemt Louis Camilleri het stokje over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.