Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 17 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Tesla-monteurs: ‘oudere Tesla’s laden niet meer op door falende chip’

Verschillende Tesla-monteurs luiden de noodklok: ze krijgen steeds vaker te maken met oudere Tesla’s die niet meer opladen en waarvan de schermen het niet meer doen.

Tesla Model S

Tesla maakt er geen geheim van dat het enorm veel data over hun auto’s verzamelt. Elke Tesla die op de weg rijdt, draagt hieraan bij. Maar juist die gigantische hoeveelheid bits en bytes spelen de oudere auto’s parten. Een belangrijke chip in deze voertuigen kan de datastroom niet aan en stopt met werken. Gevolgen: zwarte schermen in de auto en opladen is onmogelijk. Het probleem dook halverwege dit jaar op en is nu blijkbaar zo groot dat niet alleen eigenaren, maar ook monteurs bij de autofabrikant aankloppen.

eMMC

De oorzaak van het probleem is al bekend: deze ligt bij een opslagchip op een van de moederborden (MCU1) in het voertuig. Deze zogenoemde eMMC is verantwoordelijk voor het opslaan van verschillende logs die de auto aanmaakt. Nu is deze chip niet het eeuwige leven beschoren, hij kan maar een bepaald aantal keren bestanden opslaan en verwijderen. Doorgaans lopen deze aantallen in de honderduizenden keren, dus je zou zeggen dat de eMMC het wel lang volhoudt.

Phil Sadow, Tesla repair professional, verklaart tegenover Business Insider waarom dat niet zo is: “Tesla creëert veel logs in de auto, die het met hoge snelheden op de chip opslaat. Daardoor brandt deze simpelweg door. De hoeveelheid loggen die ze doen is buitensporig.” Volgens de monteur heeft de door de fabrikant gebruikte chip daarom maar een levensduur van ongeveer vier jaar.

Stuk beter

Tesla heeft nog geen officiële reactie op het ogenschijnlijk groeiende probleem gegeven, maar Elon Musk, CEO van het bedrijf, liet via Twitter wel weten dat “het nu een stuk beter moet zijn”. Wat er precies beter is, legt hij vervolgens niet uit.

In de tussentijd is er een hoop veranderd aan de hard- en software van Tesla’s. Daardoor is het onduidelijk of de bewuste eMMC ook nog in modernere auto’s van het merk terug te vinden is. Als dat wel zo is, dan heeft Tesla in ieder geval de kans om tussentijds in te grijpen, zodat klanten niet met onbruikbare auto’s komen te zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.