Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 10 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Importeurs willen duidelijkheid over rijklaarkosten

RAI Vereniging, de belangenbehartiger van de Nederlandse auto-importeurs, wil snel overleg met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het betreft de precieze invulling van de vermelding van rijklaarkosten in de totaalprijs van nieuwe auto’s.

Rijklaar

Rijklaarkosten

ACM wil dat de onvermijdbare kosten voor het rijklaar maken van nieuwe auto’s vanaf 1 november standaard worden opgenomen in de totale adviesprijs van auto’s in landelijke advertenties. Als dat niet gebeurt, volgt er een dwangsom.

“We hebben nog veel vragen over de precieze invulling van die onvermijdbare kosten,” zegt Cees Boutens, woordvoerder van RAI Vereniging. “We willen dat graag goed afstemmen voordat we de verkeerde kosten opnemen in de totale adviesprijs in advertenties. Daarnaast vragen we ons ook af waarom 1 november is gekozen en niet 1 januari. Hierdoor moeten we twee keer alles wijzigen, terwijl we het allemaal ook in een keer kunnen doen op 1 januari.”

Bijtellingsbedrag

Er is ook nog onduidelijkheid over de manier waarop de prijzen vermeld moeten worden in de prijslijsten. Boutens: “Waarschijnlijk wordt het wel duidelijker voor de particuliere rijder, maar is dat ook het geval voor de zakelijke rijder? Gaan de kosten voor het rijklaar maken ook onderdeel worden van het bijtellingsbedrag? Of moeten we aparte prijzen voor particulieren en zakelijke rijders noteren? Natuurlijk willen we de prijzen voor 1 november aanpassen, maar er zijn nog veel details die we graag ruim voor die tijd willen afstemmen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.