Autovisie
Autovisie Nieuws 14 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Proton in nood, zoekt Westerse partner

Proton staat zo’n beetje op omvallen en is daarom op zoek naar een partner. PSA Group zou interesse hebben, onder andere vanwege het overschot aan productiecapaciteit dat de Maleisische fabrikant heeft.

proton_iriz Volgens Automotive News Europe heeft Proton begin dit jaar partnerschapsvoorstellen naar bijna twintig autofabrikanten gestuurd. Een woordvoerder van PSA Group bevestigde dat “Peugeot […] reageert op een verzoek van Proton en zijn aandeelhouder”.

Overcapaciteit

Proton – dat in april nog 1,5 miljard ringgit (325 miljoen euro) van de Maleisische overheid ontving – heeft twee fabrieken die samen 400.000 auto’s per jaar kunnen bouwen. En aangezien het merk er in 2015 maar 102.000 verkocht, kunnen buitenlandse firma’s de overcapaciteit gebruiken voor hun eigen productie.

Proton is momenteel onderdeel van DRB-Hicom, maar dat Maleisische concern heeft al aangegeven dat het niet uitsluit zijn meerderheidsbelang in de autofabrikant te zullen verkopen. Ook wil DRB-Hicom mogelijk van Lotus af, dat sinds 1996 in handen van Proton is.

Mitsubishi

Het merk werd in 1983 opgericht en had tien jaar later ongeveer 74 procent van de Maleisische automarkt in handen, vooral met ‘omgekatte’ modellen van onder meer Mitsubishi. Momenteel zit Proton op ‘slechts’ 15 procent marktaandeel, wat goed is voor een tweede plaats.

Marktleider

Onbetwiste marktleider is het eveneens Maleisische Perodua, met ongeveer 32 procent marktaandeel. De top vijf wordt compleet gemaakt door Toyota op drie (14 procent), Honda op vier (14 procent) en Mazda op vijf (7 procent).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.