Productie McLaren P1 GTR van start
P1 GTR-kopers krijgen eerder de sleutels van hun track day-wapen dan verwacht. McLaren liet eerder weten eerst de productie van 375 P1’s af te ronden, voordat de eerste GTR zou worden gebouwd, maar heeft besloten de twee nu tegelijk te vervaardigen.
“Door de grote vraag naar de GTR is besloten om de bouw eerder van start te laten gaan”, liet McLaren-directeur Mike Flewitt aan Autovisie weten. “Dat komt ook voor MSO (McLaren Special Operations – red.) beter uit, aangezien vrijwel alle auto’s eerst nog van een persoonlijk tintje worden voorzien in opdracht van de klant. Om de druk op MSO te verkleinen, is de productiespreiding nu groter.” Volgens Flewitt gaat al meer dan negentig procent van alle ‘reguliere’ P1’s langs MSO voordat de hypercars naar de dealer op transport gaan. Het percentage voor de P1 GTR ligt nog hoger.
Productieproces
De eerste twee auto’s staan klaar en zijn beide in een voormalige McLaren Formule 1-kleurstelling uitgevoerd. Op de productielijn staan momenteel nog zes exemplaren, zo zagen we tijdens een bezoek aan de smetloze McLaren-fabriek. Voordat een 1000 pk sterke P1 GTR het einde van de productielijn heeft bereikt, is hij tien productiestations gepasseerd, waar iedere keer 450 minuten aan de hypercar wordt gewerkt. Ter vergelijking, voor de 650S hanteert McLaren 35 werkstations van 45 minuten. Bij het gehele productieproces zijn honderd personen betrokken. McLaren geeft een P1 GTR niet vrij voordat hij een uitvoerige kwaliteitscontrole heeft ondergaan. Ieder exemplaar wordt – net als de reguliere P1 – uitvoerig getest op het Britse circuit Millbrook. Na een uitvoerige shakedown gaat elke P1 GTR terug naar de fabriek, waar gedurende een volle dag alle elektronica wordt uitgelezen. De auto krijgt vervolgens zijn eigen banden en bodemplaatbescherming en dan kunnen na een productietijd van vijfentwintig dagen de sleutels aan de klant worden overhandigd.
Klantprogramma
McLaren neemt vervolgens de sleutels direct weer terug, want de GTR blijft gedurende de eerste twee jaar in handen van McLaren. Dat maakt deel uit van de aanschaf. De fabrikant organiseert verschillende evenementen voor de P1 GTR-rijders, waaraan de klanten onder supervisie van McLaren met hun miljoenen euro’s kostende sportwagen kunnen deelnemen.
Straatlegaal
De hypercar is alleen geschikt voor het circuit, al mag er niet aan races worden deelgenomen. Ondanks dat de GTR niet gehomologeerd is voor de openbare weg, heeft McLaren een partij in de arm genomen die er een straatlegale versie van kan maken. McLaren-baas Flewitt verwacht dat kopers ervoor zullen kiezen om de ombouw pas na het P1 GTR-klantprogramma uit te voeren, zodat er eerst op het circuit met de sportcoupé kan worden gereden.
Lees ook:
Ook interessant
-
Dure auto’s in LA worden met grof geschut uit de weg geruimd
-
Deze auto’s komen in 2025 nieuw op de markt (deel 3)
-
Mercedes verkoopt in 2024 een kwart minder elektrische auto’s
-
Accudegradatie testen: let goed op welke test je doet
-
Lamborghini verkocht nog nooit zoveel auto’s als in 2024
-
Ook Nederlandse Tesla-rijders voelen nu Elon Musk-schaamte
-
BPM op elektrische auto’s: deze merken betalen het voor jou
-
Koop Schumachers ex! De mooiste Formule 1-auto aller tijden
-
Deze nieuwe EV-batterij blust zijn eigen brandjes
-
Waarom Alfa Romeo en Citroën niet voor de hoogste Euro NCAP-score gaan
-
De BYD Atto 2 is net onthuld, maar er staan hier al 28 op kenteken
-
Deze auto’s komen in 2025 nieuw op de markt (deel 2)