Autovisie
Autovisie Nieuws 29 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Potente proefballon: Hyundai RN30 Concept

Om Kees uit Flodder te parafraseren: “Hyundai, wat doet u nu?!” Want het Koreaanse merk laat in Parijs zomaar een heuse ‘uit de band spring’-mobiel zien. Dat is deze RN30 Concept immers, die vooruit blikt op het aankomende N-label van Hyundai.

Hyundai RN30 Concept (13)

Juist! Wat de M voor BMW is, moet de N voor Hyundai worden. En de fabrikant heeft echt niet even blind een vinger in het alfabet geprikt. De N staat voor – en wij citeren – “een chicane op een circuit, waarbij de balans van auto’s maximaal op de proef wordt gesteld”. Want lafjes moeten de N-modellen van Hyundai niet worden. Ze zijn volgens het merk “tot de limiet getest op de Nürburgring, ’s werelds meest uitdagende circuit”. Dus dat belooft wat.

Hyundai Motorsport

En het uiterlijk van de RN30 Concept doet dat ook. Het potente proefballonnetje is gebaseerd op de nieuwe i30, maar ontwikkeld door onder meer Hyundai Motorsport. De RN30 wordt aangedreven door een 2,0 liter turbomotor met 380 pk en 451 Nm, die we – iets minder gespierd ongetwijfeld – gaan terugzien in toekomstige N-productiemodellen. Het blok geeft zijn vermogen via een transmissie met dubbele koppeling door aan alle vier wielen.

Camera’s

De RN30 is verder uitgerust met een automatische tussengasfunctie, een variabel uitlaatsysteem en een elektronisch sperdifferentieel. De carrosserie van de racer is opgetrokken uit een speciaal door BASF ontwikkeld plastic, dat licht, duurzaam en ook nog milieuvriendelijk zou zijn. Om het gewicht van de RN30 nog verder omlaag te halen, is hij van binnen zo kaal als het hoofd van Pierluigi Collina (google maar even). Geinig: er zijn gestabiliseerde camera’s aan boord om track days mee vast te leggen.

LEES OOK: NIEUWE HYUNDAI I30 IS GERICHT OP EUROPA

De RN30 is niet het eerste Hyundai-studiemodel dat vooruitloopt op de N-performancemodellen van het merk. Eerder waren daar al de N 2025 Vision Gran Turismo, de RM15 en de RM16. De eerste straatauto die de letter N mag dragen, is de i30 N. Deze hot hatch moet nog worden voorgesteld en gaat volgens Hyundai “in de loop van 2017” in de verkoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.