Autovisie
Autovisie Nieuws 12 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Dit is de Porsche Maca… euhm… Zotye SR9

Op de juridische afdeling van Porsche kunnen ze hun mouwen opstropen, want er is werk aan de winkel. Het Chinese merk Zotye heeft in Peking de SR9 onthuld, een SUV die volgens de makers natuurlijk in de verste verte niet lijkt op de Macan.

Article_157628_860_575

Want wij mogen China’s kopieergedrag dan wel schaamtelozer dan schaamteloos vinden, in het land zelf zien ze het probleem totaal niet. Is de Landwind X7 een kopie van de Range Rover Evoque? De Chinese authoriteiten vinden van niet en dan heb je daar als Land Rover weinig tegenin te brengen.

Studiemodel

Porsche dreigde Zotye aan te klagen toen de SR9 in 2014 als studiemodel werd getoond, maar heeft tot nu toe nog geen stap naar de rechter gezet. De SR9 komt dan ook gewoon binnenkort op de Chinese markt, voor omgerekend zo’n 13.700 euro. De echte Macan is er vanaf net geen 80.000 euro.

Maar goed, voor die 13.700 euro heb je dan ook niet bijster veel. De Zotye SR9 wordt aangedreven door een 190 pk sterke 2,0 liter turbomotor van Mitsubishi, die is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak of een zestraps automaat met dubbele koppeling. Op termijn komt er nog een 1.5 met 150 pk.

Aftermarket

Het overtrekwerk van de Zotye-ontwerpers heeft zich overigens niet alleen beperkt tot de buitenkant van de SR9. In het interieur vertoont de SUV al net zoveel overeenkomsten met de Porsche Macan, al lijkt het multimediasysteem in de SR9 een behoorlijk goedkoop aftermarketexemplaar te zijn.

Carbonpapier

Dat Zotye al langer weet hoe carbonpapier werkt, bewijst de fabrikant met de andere modellen in zijn gamma. De T200 is van de buitenkant gewoon een eerste generatie Daihatsu Terios, de T600 is een Volkswagen Touareg-kloon en de E30/E200 is een kopie van de Smart ForTwo.

Porsche Macan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.