Autovisie
Autovisie Nieuws 5 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Onder de hamer: Peel P50 – de kleinste auto ter wereld

Kijkers van het programma Top Gear zullen hem kunnen kennen, de Peel P50. Presentator Jeremy Clarkson reed ermee rond in het BBC-gebouw in Londen. Het apparaatje – de kleinste productieauto ter wereld – paste zelfs in de lift.

Peel P50

Dit rode exemplaar uit 1964 is één van zesentwintig nog bestaande exemplaren en wordt op 12 maart geveild door RM Sotheby’s op Amelia Island in de Verenigde Staten. De zeldzaamheid van de Peel P50 heeft een prijs, want het minuscule karretje moet tussen de 75.000 en 100.000 dollar opleveren (omgerekend tussen de 68.000 en 90.000 euro).

De P50 werd tussen 1962 en 1965 gebouwd door de Peel Engineering Company op het Britse eiland Man, dat tussen Engeland en Ierland ligt. Het bedrijf wilde uitzoeken hoe klein een het een auto kon maken. Het resultaat daarvan – weinig meer dan een doos van glasvezel op wielen – stond in 1962 op de Cycle and Motorcycle Show in Londen.

“De afmetingen van de P50 komen overeen met die van een kleine koelkast”

Het prototype van de P50 trok zoveel aandacht dat Peel besloot het wagentje in productie te nemen. Het eindresultaat had een cabine van glasvezel met daarin een eenvoudig stoeltje. Voor de aandrijving zorgde een 49 cc eencilinder tweetaktmotortje, die zijn 4,5 pk via een handgeschakelde driebak doorgaf aan een enkel achterwiel.

Om een idee te krijgen van hoe klein de Peel P50 eigenlijk is: zijn afmetingen komen overeen met die van een bescheiden formaat koelkast. Het machientje is zelfs zo licht dat het niet eens een achteruitversnelling nodig heeft. De bestuurder kan simpelweg een handgreep aan de achterkant van de P50 beetpakken en de Peel draaien.

LEES OOK: ONDER DE HAMER – TOP GEARS ‘REASONABLY PRICED’ ASTRA

En erg duur is het rijden in de P50 ook niet, want zijn motortje heeft genoeg aan hele kleine slokjes benzine. Het verbruik van de Peel ligt op ongeveer 1 op 42. Goed, snel is hij niet, maar met een topsnelheid van 60 km/h kan hij in de stad prima met het verkeer meekomen. Remmen doet de P50 met trommelremmen achter alle drie wielen.

Van de Peel zijn slechts zevenenveertig exemplaren gebouwd, waarvan er nog zesentwintig over zijn. De rode P50 die bij RM Sotheby’s onder de hamer gaat, komt uit de collectie van het Bruce Weiner Microcar Museum in Madison, Georgia. Hij is ooit gerestaureerd, maar toont zijn leeftijd door een paar verdroogde rubbers en wat kleine oneffenheden in de lak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.