Autovisie
Autovisie Nieuws 25 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Onder de hamer: touren als John Lennon

Hij speelde een kleine rol in de film ‘Imagine’ van John Lennon en Yoko Ono, maar werd later vooral gebruikt om door Lennon om met meerdere muzikanten in te kunnen touren. Binnenkort kun je dat zelf ook gaan doen, als deze Austin Princess uit 1956 onder de hamer gaat.

1971

John Lennon kocht de Austin Princess in 1971. De oude begrafenisauto was bedoeld voor de film ‘Imagine’, die Lennon samen met zijn vrouw Yoko Ono regisseerde. De film was eigenlijk bedoeld ter promotie van het gelijknamige muziekalbum van Lennon, dat een jaar eerder was verschenen. Lennon liet meerdere beroemdheden uitrukken voor de film, waaronder Andy Warhol en George Harrison. De film werd voornamelijk op het landgoed van Lennon zelf opgenomen en werd uiteindelijk betiteld als de ‘duurste thuisfilm ooit’, toen hij op 23 december 1972 op televisie kwam.

Austin Princess

Lennon was de tweede eigenaar, wat de papieren die bij de auto zitten ook aantonen. De muzikant monteerde er na de opnames zelf vijf vliegtuigstoelen in, die er nog steeds in zitten. Zo kon hij de Austin Princess ook gebruiken om mee te touren. In 2008 schonk zijn toennamalige eigenaar de auto aan het Austin Rock and Roll Car Museum in Texas. Dat museum laat hem nu op 7 september in Londen veilen door veilinghuis RM Sotheby’s. De verwachte opbrengst is 265.000 pond, zo’n 320.000 euro.

LEES OOK: ONDER DE HAMER: DE ALLEREERSTE SHELBY COBRA

Imagine

Bekijk hieronder een stuk uit de film ‘Imagine’ uit 1972. De Austin Princess zit er vanaf 8:36 even in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.