Autovisie
Autovisie Nieuws 23 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Onder de hamer: Beruchte Bentley van Keith Richards

Keith Richards van The Rolling Stones had in de jaren zestig een (even inademen…) Bentley S3 Continental Flying Spur Sports Saloon H J Mulliner met een bijzondere optie. De rocker had een geheim compartiment laten inbouwen, waarin hij zijn drugs kon verstoppen.

De Continental uit 1965 gaat op 12 september onder de hamer tijdens de Bonhams Goodwood Revival Sale. De opbrengst van de klassieke luxelimousine wordt geschat op een bedrag tussen de 570.000 en 860.000 euro. ‘Blue Lena’, zoals Richards zijn Bentley noemde (naar de legendarische jazzmuzikant Lena Horne), is in vijf jaar tijd grondig gerestaureerd en heeft sinds 1978 (toen de gitarist van The Stones hem… euh, haar verkocht) vier eigenaren gehad.

“Het was een auto die bedoeld was om ’s nachts snel te rijden”, aldus Richards in zijn autobiografie Life uit 2010. “Mijn donkerblauwe Bentley, mijn S3 Continental Flying Spur – een vrij zeldzame automobiel, één van een gelimiteerde serie van 87. Alleen het hebben van deze auto was al vragen om problemen. Ik brak de regels van de gevestigde orde en reed in een auto waar ik niet voor geboren was. ‘Blue Lena’ heeft met ons veel reizen gemaakt, allemaal gedrenkt in LSD.”

In 1967 bestormde de politie het landhuis van Richards in West Wittering, Sussex (vlakbij Goodwood, waar de Continental wordt geveild). De agenten overvielen The Stones toen ze net één van hun beruchte hedonistische feesten hielden, waar iedereen onder invloed was van drank en diverse soorten drugs. De kranten berichten vooral over Mick Jaggers vriendin Marianne Faithfull, die werd aangetroffen met niets anders dan een kleed om zich heen.

“Marianne Faithfull had niets anders dan een kleed om zich heen”

Richards werd aangeklaagd wegens drugsbezit, maar voordat hij voor de rechter moest verschijnen, besloten hij en de overige bandleden om naar het buitenland te gaan, waarschijnlijk om aan de aandacht van de media te ontsnappen. Richards, Brian Jones, zijn vriendin Anita Pallenberg en model Deborah Dixon reden in ‘Blue Lena’ naar Marrakesh in Marokko, waar drugs een stuk gemakkelijker te krijgen waren dan in Engeland. Jagger en Faithfull namen het vliegtuig.

Aan het begin van de bijna 3000 kilometer lange autorit werd Jones ziek. De oorspronkelijke frontman van The Stones – wiens relatie met Pallenberg op knappen stond – werd opgenomen in een ziekenhuis in Frankrijk. Toen ook Dixon de Bentley verliet (in Spanje) bleven Richards en Pallenberg alleen achter in ‘Blue Lena’. Ze vervolgden de reis naar Marrakesh met zijn tweeën, wat het begin van hun relatie zou betekenen. Dertien jaar en drie kinderen later liep de relatie stuk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.