Autovisie
Autovisie Nieuws 2 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Onder de hamer: AMC Hornet uit The Man with the Golden Gun

Leuk, die ‘barrel roll’ van de Jaguar E-Pace, maar de makers van de James Bond-film The Man with the Golden Gun voerden een soortgelijke stunt al in 1974 uit. Met deze AMC Hornet, die eind augustus bij Auctions America wordt geveild.

am13

Voor wie de The Man with the Golden Gun niet gezien heeft… In de film springt James Bond (Roger Moore) in een AMC Hornet over een rivier. De ingestorte brug die als schans fungeert is dusdanig gekanteld dat de auto in de lucht bijna volledig om zijn as draait. Deze ‘barrel roll’-stunt werd al in 1972 bedacht door coureur Jay Milligan, die hem voor publiek onder meer uitvoerde in het Astrodome-stadion in Houston. Milligan bood de stunt vervolgens aan de producers van de James Bond-films aan voor gebruik in The Man with the Golden Gun. De producers kochten de rechten en patenteerden de stunt zelfs, zodat niemand anders hem op het witte doek mocht uitvoeren.

Computersimulatie

Uiteindelijk is de stunt in één keer opgenomen op locatie in Thailand, met achter het stuur van de Hornet coureur Loren Willard. Bijzonder aan de gevaarlijke truc is dat hij van tevoren uitgebreid met de computer is berekend. The Man with the Golden Gun is waarschijnlijk de allereerste film waarbij dat is gebeurd. En hoewel computers begin jaren zeventig nog niet buitengewoon krachtig waren, was de berekening zo precies dat de auto in het echt exact landde waar hij zou moeten landen. Sterker nog, deze AMC Hornet leeft nog doordat de primitieve computersimulaties verrassend accuraat waren. De Amerikaanse coupé kwam relatief ‘zacht’ neer en heeft daardoor nauwelijks schade opgelopen.

Goedkoop is hij niet

Zoals de AMC er nu bij staat, is hij ook over de rivier gesprongen. De Hornet was eigendom van de recent overleden Jay Milligan (de man die de stunt bedacht). Hij is verregaand verstevigd, zorgvuldig uitgebalanceerd en biedt plaats aan slechts één persoon, die à la McLaren F1 in het midden van de cabine zit. Bij de Hornet zijn documenten aanwezig die bewijzen dat dit de auto is die voor de opnames van The Man with the Golden Gun naar Thailand is gevlogen. De James Bond-AMC gaat op 31 augustus onder de hamer bij Auctions America. Goedkoop is hij uiteraard niet. De unieke Amerikaan moet zo’n 250.000 – 350.000 dollar opbrengen. Oftewel, tussen de 211.000 en 295.000 euro.

Onder de hamer: Parker Brothers Concepts Neutron

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.