Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 21 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Occasions: 3 betrouwbare tweedehands auto’s voor 1000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke betrouwbare tweedehands auto koop je voor minder dan 1000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Duizend euro: koop je daar tegenwoordig nog een betrouwbare tweedehands auto voor? Jazeker! En dan ook nog eentje die gemakkelijk te parkeren valt en met vier portieren een eenvoudige instap biedt. Kijk maar eens naar deze drie voorbeelden.

Occasionselectie

  • Daewoo Matiz (1998 – 2010)
  • Fiat Panda (2003 – 2012)
  • Suzuki Alto (2002 – 2006)

Daewoo Matiz (1998 – 2010)

Deze Matiz is ook verkocht als Chevrolet. In 2004 werd het toenmalige Daewoo door de Amerikanen ingelijfd. Er bestaan weliswaar wat uiterlijke verschillen, maar feitelijk gaat het om dezelfde stadsmini. De Koreaanse Chevrolets worden hier inmiddels niet meer verkocht. De prijzen van modellen van een automerk dat niet meer bestaat, kelderen snel.

occasion, occasions, tweedehands auto, 1000 euro, Daewoo Matiz

Dat zegt echter niks over de auto in kwestie! Voor stadsgebruik zijn het beperkte zitcomfort en het stevige motorgeluid geen bezwaar. Vier personen passen er nèt in en het verbruik ligt rond de 1 op 15. Onder beide merknamen staan er nog best wat Matizzen te koop, zoals de donkerblauwe Daewoo (2003, 103.000 km) die we bij een autobedrijf in Culemborg aantreffen voor € 999. Inclusief airco en stuurbekrachtiging!

Oordeel van de Wegenwacht over de occasions

Het komt voor dat de Matiz zijn sleutel niet herkent, nadat de accu los is geweest. De contactsleutel moet dan opnieuw worden ingelezen. Wanneer een injector blijft ‘kleven’, gaat de motor op een cilinder minder lopen. Voor de Wegenwacht is dat een kleinigheid. Hetzelfde geldt voor versleten bedradingisolatie. Stevig stukje tape er omheen: klaar!

Fiat Panda (2003 – 2012)

Deze generatie van Panda komen we op straat nog volop tegen. Logisch, want de Fiat liep elf jaar lang van de band en beschikt nog steeds over een aantal goede eigenschappen. Voor een stadsauto is de Panda ook op de snelweg mooi stil en comfortabel.

occasion, occasions, tweedehands auto, 1000 euro, Fiat Panda

De elektrische stuurbekrachtiging voelt wat doods aan, maar dat went. Vier personen kunnen er prima in zitten en van dit drietal biedt de Panda ook nog eens de grootste bagageruimte (ruim 200 liter). De 1.1-liter motor is sterk genoeg voor dagelijks gebruik en rijdt gemiddeld 1 op 15. De 1.2 is net even soepeler en haalt wel 1 op 17! Bij een autobedrijf in Ermelo staat voor € 999 een blauwe 1.2 ‘Dynamic’ (2005, 161.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht over de occasions

Deze generatie Panda’s is heel betrouwbaar. De Wegenwacht kent alleen wat onschuldige elektronische euveltjes. Een losse massakabel of hoofdrelais zetten die jongens zo voor je vast. De stekker van de motormanagementcomputer raakt ook wel eens los: in het ergste geval moet er een nieuwe stekker worden gemonteerd. Dat is alles!

Suzuki Alto (2002 – 2006)

De Suzuki Alto bestaat als type al lang niet meer. Deze generatie heeft een flinke bijdrage geleverd aan de nog altijd uitstekende reputatie van de Alto. Zoals we dat vaker zien, leidt zo’n goede naam tot hogere occasionprijzen. Voor ons budget koop je een oudere auto met meer kilometers. De kwaliteit ligt echter zo hoog, dat een hogere kilometerstand geen bezwaar hoeft te zijn.

occasion, occasions, tweedehands auto, 1000 euro, Suzuki Alto

De Suzuki rijdt ook nog eens gemakkelijk en is lekker wendbaar. De vijfbak schakelt echter hakerig en de stadsmini blijkt gevoelig voor zijwind. Een verbruik van 1 op 17 is dan weer hartstikke zuinig! Voor € 999 vinden we een zilvergrijze ‘GL’ bij een autobedrijf in Emmen (2003, 173.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht over de occasions

Leuk weetje: Suzuki is een Japans merk, maar deze Alto werd in India gebouwd. Op de bouwkwaliteit heeft dat geen enkele invloed gehad. Er zijn bij de Wegenwacht nog steeds nauwelijks mankementen van het autootje bekend. De Suzuki herkent de contactsleutel wel eens niet en bij aanschaf is het goed even naar de achterwiellagers te kijken: die slijten relatief snel. De achterwielophanging is ook kwetsbaar. Juist omdat er weinig kapotgaat, zijn onderdelen relatief duur!

Ons advies voor de occasions

‘Vergeten’ modellen kunnen als occasion erg interessant zijn. Toch zouden we als eerste kiezen voor de Fiat Panda, om z’n ruimte en rijeigenschappen. De bouwkwaliteit doet bovendien niet onder voor de Aziatische merken!

5 redenen waarom je (niet) een tweedehands Mini moet kopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.