Autovisie
Autovisie Nieuws 10 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe raceklasse voor vrouwen: W Series

W Series is de naam van een nieuw racekampioenschap speciaal voor vrouwen. In het eerste seizoen is ruimte voor 18 tot 20 coureurs. De prijzenpot in het eerste seizoen is fors: 1,5 miljoen dollar.

David Coulthard en Adrian Newey

W Series is gestart om de kansen van vrouwen in de autosport te vergroten. Het kampioenschap zou een mooie doorstroming kunnen bieden naar andere raceklassen waar vooral mannen nu domineren. Catherine Bond Muir is aangesteld als de Chief Executive Officer van W Series. Dave Ryan vervult een functie als Racing Director. Bijzonder is dat ook voormalig Formule 1-coureur David Coulthard en F1-ontwerper Adrian Newey zich aan het project hebben verbonden.

W Series 2

“Een coureur hoeft geen man te zijn”

“Om een succesvolle coureur te worden, moet je bekwaam, vastbesloten, competitief, dapper en fysiek fit zijn, maar je hoeft niet te beschikken over superkrachten die sommige sporten vereisen. Je hoeft ook geen man te zijn. Dat is de reden waarom we de overtuiging hebben bij W Series dat vrouwelijke en mannelijke coureurs op dezelfde voorwaarden met elkaar kunnen concurreren, met dezelfde kansen”, aldus David Coulthard.

Tatuus

Er wordt gereden met identieke Tatuus T-318 Formula 3-racers, aangedreven door 1,8-liter viercilinder turbomotoren van Autotecnica Motori. Schakelen gebeurt met een sequentiële zesbak. Het inschrijven voor het kampioenschap is gratis, maar er is een strenge voorselectie. Dames moeten zich bewijzen tegenover David Coulthard en Adrian Newey. Kom je als vrouw door de keuring, dan volgt een streng trainingsprogramma. De geselecteerde dames gaan testen in de simulator en op het circuit, moeten deelnemen aan een fitnessprogramma, moeten beschikken over algemene technische kennis en krijgen een mediatraining. Het einddoel: doorbreken. En natuurlijk die 1,5 miljoen dollar. Dat is vast een mooie motivatie.

Lente 2019

Het eerste seizoen van W Series start in de lente van 2019. Races vinden plaats op diverse beroemde circuits in Europa. In komende seizoenen moeten W Series-races ook in de Verenigde Staten, Azië en Australië plaatsvinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.