Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Schijn bedriegt, deze Nederlandse Ferrari’s zijn eigenlijk Toyota’s

Een Ferrari is voor veel autoliefhebbers een droom, maar deze droom is niet altijd bereikbaar. Onderhoudskosten, belastingen en de nieuwprijs van zo’n raspaard uit Maranello vallen vaak niet mee. Maar er zijn ook namaak-Ferrari’s die een stuk betaalbaarder zijn. Zo staan er momenteel twee Toyota-Ferrari’s in ons land te koop.

Heiligschennis, zullen liefhebbers denken, al is het toch opvallend hoe goed sommige namaak-exemplaren lijken op het echte werk.

Een Toyota MR2 Ferrari replica

Zo staat er in Nederland een Ferrari F430 Spider replica te koop die qua exterieur erg veel op de Italiaan lijkt. De diffuser, het uitlaatsysteem en zelf de complete neus verhullen zijn Japanse aard op sublieme wijze.

Ferrari, Toyota
(Afbeelding: AutoTrack)

Toch komt het interieur niet eens in de buurt van een Italiaan en verwijst alleen het steigerende paard op het stuurwiel naar Ferrari. Geen mooie bekleding of een startknop op het stuur, maar harde kunststoffen zoals we die kennen uit de veel betaalbaardere Toyota MR2.

Geen Italiaans temperament

Achter de nagemaakte stoelen vind je geen hoogtoerige 4,3-liter V8, maar een motor met niet eens de helft van dat slagvolume. Er worden 140 paardenkrachten naar de achterwielen gestuurd die voortkomen uit een viercilinder, met een slagvolume van 1,8 liter.

Ferrari, Toyota
(Afbeelding: AutoTrack)

Voor het rijdende bedrog vraagt de aanbieder 21.950 euro. Koop je een Toyota MR2 met eveneens ongeveer 60.000 kilometer ervaring – zonder bodykit – dan ben je ongeveer 5 tot 6 mille minder kwijt. Daarbij is zo’n leuke Japanse roadster niets om je voor te schamen! Integendeel: de MR2 is een absolute rijdersauto.

Leuk feitje: in Frankrijk heet de Toyota geen MR2 maar MR Roadster. De reden hiervoor is dat ‘MR2’ veel lijkt op het Franse scheldwoord ‘merde’. 

Meer namaak Ferrari’s in Nederland

Waar je minder schaamteloos in gezien kan worden, is deze Ferrari F430 replica met een net iets te korte wielbasis. Ook deze vervalsing is in de basis een Toyota MR2, al heeft dit exemplaar 200cc meer slagvolume.

Ferrari, Toyota
(Afbeelding: Nederland Mobiel)

De bodykit is niet voorzien van Ferrari-logo’s, maar enkel gele plaatjes op de plekken waar normaliter het steigerende paard zou moeten zitten. Ook het interieur van de Toyota is allesbehalve Italiaans. Aan het namaak inlaattraject en remschijven maken wij liever geen woorden vuil.

Deze replica is op het moment de goedkoopste auto die je kan kopen waarvan je buren wellicht denken dat het een Ferrari is. De verkoper vraagt net geen 20 mille voor de MR2. Voor dit geld tik je ook een echte Italiaanse Maserati 3200 GT met een V8 op de kop. Autovisie-redacteur Peter Hilhorst reed met ‘de bloedsnelle redder van het merk’ en vertelt jou alles over de echte Italiaan die elektronische onderdelen deelt met de Ferrari Maranello.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.