Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 11 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse wegen zijn beste van de wereld, België scoort slecht

Het Nederlandse asfalt is één van het beste ter wereld. Dat bepaalde het World Economic Forum in hun jaarlijkse Global Competitiveness Report. Buurland België maakt de vooroordelen weer waar: het wegdek daar is niet beter dan dat van Rwanda.

We klagen steen en been over de hoogte van de wegenbelasting in ons land, maar daardoor kunnen we wel mooi zeggen dat we bijna het beste wegdek van de wereld hebben. Het WEF (World Economic Forum) kijkt elk jaar naar de staat van de wegen van de 141 deelnemende landen en dit jaar komen we er zeer goed vanaf. Het Nederlandse asfalt staat met 90,5 punten van de 100 op de tweede plaats. Alleen Singapore scoorde beter met 90,9 punten. De Belgen doen het aanzienlijk slechter met 56,4 punten. Zij staan op de 56ste plaats, net boven Polen (55,2 punten) en nog onder Rwanda (63,4 punten).

Wegwerkzaamheden

Met alle wegwerkzaamheden in Duitsland zou je zeggen dat dit land inmiddels mee moet doen in de top 10, maar niets is minder waar. De Duitsers winnen het net niet van Namibië. Het land waarin hard gevochten wordt voor een snelheidslimiet op de Autobahn moet het doen met een 22ste positie en 71,7 punten.

Niet alleen op kwaliteit van het wegdek scoren we goed, ook op de connectiviteit doen we het prima. Hierbij kijkt het WEF naar de verbindingen tussen de tien grootste steden van het land en wat de gemiddelde snelheid tussen deze is. Met de stijgende filedruk in ons kleine landje is het niet gek dat we hier niet in de top drie eindigen. Maar we mogen niet klagen met een 28ste positie met 89 punten van de 100. Spanje, Saudi Arabië en de VS delen hier de eerste positie. Alle drie die landen scoorden de volle 100 punten. België scoort hier iets beter dan Nederland. Ons buurland staat op de 21ste positie met 90,9 punten. Maar daar kun je ongetwijfeld een leuk grapje bij verzinnen.

Vermijden

Landen die je met de auto het beste kunt vermijden zijn Madagascar, Mauritanië en Tsjaad. Deze drie scoren niet hoger dan 18 punten. Kortom, een extra verzekering op de huurauto is geen overbodige luxe als je naar deze landen op vakantie gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.