Autovisie
Autovisie Nieuws 3 okt 2015
Leestijd: 4 minuten

Nazomeren: de laatste kans om nog even uit te waaien dit jaar?

Dit weekend schijnt de zon nog volop, zo zijn de voorspellingen. Misschien wel het laatste weekend om nog even lekker te genieten van de leuke cabrio of andere liefhebbersauto. Hierbij enkele suggesties voor een mooi najaarsritje.

Rondje IJsselmeer

Lekker rijden doe je bij voorkeur niet op de snelweg. Ga voor dit rondje IJsselmeer bij kaasstad Edam de IJsselmeerdijk op, langs de boorden van het Markermeer. Deze fraai slingerende dijkweg gaat bij Hoorn over in de Zuiderdijk naar Enkhuizen. Daar aangekomen kun je twee keuzes maken: of door richting Den Oever en dan de Afsluitdijk op of de dijk richting Lelystad kiezen. In het eerste geval is misschien een overnachting in Friesland nodig om dan op dag twee verder te gaan richting Amsterdam. Wie ‘s avonds weer thuis wil zijn, gaat voor optie 2 en kiest dan na Lelystad de Oostvaardersdijk richting Almere. Deze is weliswaar kaarsrecht maar biedt rechts uitzicht op het Markermeer en links op het fraaie natuurgebied Oostvaardersplassen.

Lekdijk/Rijndijk

Hij is maar 4,5 kilometer lang, maar het is een van de betere stukken weg in Midden-Nederland. Je vindt deze weg gemakkelijk door naar Wijk bij Duurstede te rijden of naar Amerongen en dan de rivier De Lek op te zoeken. Vanuit Amerongen kom je dan vanzelf op de Lekdijk en vanuit Wijk bij Duurstede op de Rijndijk. Dat zijn twee namen voor wat uiteindelijk een en dezelfde weg is, gelegen op een slingerende dijk, met aan de ene kant De Lek en zijn uiterwaarden en aan de andere kant boerderijen en weilanden. De snelle opeenvolging van bochten maakt deze weg tot een vast element van toerritten voor zowel auto’s als motoren. Er geldt een snelheidslimiet van 60 km/h, maar zelfs als je die limiet respecteert, is het niet moeilijk om te voelen wat de charme van deze dijkweg is.

Zalderdijk/Geldersedijk

Een 9 kilometer lange, kronkelige dijkweg, langs de IJssel, op steenworp afstand van de A28 bij Zwolle. Vanaf de A28 is deze weg gemakkelijk te benaderen, je neemt de N50 en nabij Kampen zoek je de IJssel op. De weg erlangs brengt je bij het dorpje De Zande, waar je met 30 km/h rustig doorheen rijdt, wetend dat even later de dubbele snelheid is toegestaan. Na de bebouwde kom van de Zande wordt je niet alleen onthaald op mooie uitzichten op de rivier en zijn soms ondergelopen uiterwaarden, maar ook op een gevarieerde weg met bochten in allerlei gradaties en enkele snelle rechte stukken.

Uitdammerdijk

Onder de rook van Amsterdam, maar toch uitdagend en gevarieerd. Wie ooit de Uitdammerdijk een keer op vol tempo heeft genomen, zal de term ‘even uitdijken’ ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Je zou maar in Marken of Monnickendam wonen en werken in Amsterdam. Dan kun je dagelijks de afrit S114 vanaf de ring A10 Noord nemen en vervolgens de Durgerdammerdijk op te draaien om even lekker uit te waaien. Exact onder één van ’s lands drukste snelwegen begint de pret. Een slecht onderhouden en smalle dijkweg loopt via Durgerdam en de boorden van het IJmeer naar Marken.

Van Elburg ‘achterlangs’ naar Hulshorst

Geen zinnig automobilist, die komende vanuit de Flevopolder, via Elburg in de richting van Harderwijk moet, slaat af bij de Nieuwstadsweg. Toch is het de moeite meer dan waard een keer niet de gebaande weg (N310) te berijden, maar te kiezen voor deze verlaten ‘achterlangsroute’ die start bij de Nieuwstadsweg. Wie die ontdekking doet, wordt getrakteerd op een fraai stukje verlaten Veluwemeerkust met een aantrekkelijk wegpalet. Het plaveisel langs de voormalige Zuiderzeekust varieert van strak asfalt tot gemeen gladde betonplaten. De 17 km lange route eindigt tussen Hulshorst en Hierden.

Posbank

Deze prachtige weg door het Nationaal Park Veluwezoom start in Velp, even voorbij Arnhem en slingert zich door het bos naar het dorpje Velp. Heel breed is het er niet en hou er rekening mee dat deze beroemde route in het weekend het domein is van fietsers en wandelaars. De fraaie uitzichten over de hei en de hoogteverschillen maken het desalniettemin een feest om te rijden. Gezien het toeristische karakter staat de Posbank overal goed aangegeven. Na zonsondergang is het echter verboden toegang.

Suggesties?

Dit is slechts een greep uit de vele mogelijkheden. Zelf ook een leuke suggestie voor een mooie route van een paar uur tot een dag, deel hem hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.