Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 15 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Mini John Cooper Works krijgt 306 pk met vleugje BMW M

Jawel, Mini krijgt de beschikking over de zogenaamde M35i-motor van BMW’s M GmbH. Het 2,0 liter blok met directe inspuiting en een turbo is goed voor 306 pk en 450 Nm. Het debuteert binnen de Mini-familie in de John Cooper Works-versies van de gebroeders Clubman en Countryman en staat in de coulissen te wachten voor de Mini John Cooper Works GP.

John Cooper Works Clubman

Met een vermogen van 231 pk was de John Cooper Works-uitmonstering van de Clubman en Countryman natuurlijk geen stakkertje. De respectievelijk stationwagon en SUV van het gezin-Mini komen in de verbeterde uitvoering nu tot maar liefst 306 pk. Deze vermogensstijging is te danken aan de montage van het BMW-blok dat reeds in de X2 M35i, M140i en M240i verkrijgbaar is. Uiteraard noemt de Engelse divisie zijn moederbedrijf tijdens de onthulling van de opgewaardeerde John Cooper Works-uitmonsteringen niet en claimt het zelf alle technische aanpassingen te hebben gedaan. De Engelse dochter spreekt zelfs van Mini TwinPower Turbo Technology, wat van BMW afkomstig is.

John Cooper Works Clubman

Grotere turbo

In vergelijking met de vorige 2.0-viercilinder motor in de JCW-types beschikt het blok over een grotere turbo, lagere compressieverhouding, hoge turbolaaddruk, herzien uitlaatspruitstuk inclusief partikelfilter en opnieuw vormgegeven luchtinlaat. Het resultaat is naast de vermogenswinst van 75 pk een stijging van het koppel van liefst 100 Nm. De trekkracht bedraagt nu 450 Nm en wordt tussen 1750 en 4500 tpm constant afgegeven. De verbeterde motorprestaties -hij voldoet uiteraard aan de laatste emissienormen- zorgen voor een acceleratietijd voor 0-100 km/h in 4,9 seconden voor de Clubman. De Countryman heeft voor dezelfde exercitie 0,2 tellen meer nodig. Voor het eerst monteert Mini een elektronische snelheidsbegrenzer. Daardoor halen de beide vijfzitters zodoende 250 km/h.

John Cooper Works Clubman

Aan de direct ingespoten viercilinder hangt Mini een 8-traps automaat, die de trekkracht richting alle vier de wielen stuurt. Een mechanisch sperdifferentieel zorgt voor de krachtverdeling tussen de voorwielen. Om de prestaties van de Clubman en Countryman in John Cooper Works-aankleding te temperen voorziet Mini in een remsysteem met op de vooras 360 mm grote remschijven. Daarin bijten in rood gelakte remklauwen bijten. Achter bevinden zich 330 mm grote schijven.

Mini opent binnenkort de orderboeken voor de John Cooper Works Clubman en de John Cooper Works Countryman.

John Cooper Works Clubman

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.