Autovisie
Autovisie Nieuws 15 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Mini kiest voor andere designtaal, dit is wat je kunt verwachten

Mini trekt volgende maand het doek van een kersvers studiemodel. De nu nog naamloze concept car zal een crossover zijn, waarmee de fabrikant de nieuwe vormtaal voor toekomstige types presenteert. Of het studiemodel an sich in productie gaat, verklapt de fabrikant nog niet.

Dat ook Mini aan de vooravond van een complete transitie staat, is een publiek geheim. De fabrikant haalt het complete modellengamma overhoop en werkt toe naar een programma met louter elektrisch aangedreven modellen. De overgang van verbrandingsmotoren, al dan niet via plug-in hybride, naar volledig elektrische aandrijving kost enkele jaren. In de kraamkamers van de Engelse BMW-dochter wordt al geruime tijd aan die nieuwe toekomst gewerkt. Het merk stelt dat het niet bij alleen de aandrijflijn in combinatie met een afwijkende designstijl blijft. De autobouwer benadert het complete concept anders.

Charismatic Simplicity

Het studiemodel, zoals dat in juli 2022 voor het eerst wordt getoond, geeft aan hoe de designafdeling van Mini zijn auto’s in de toekomst ziet. Voor de kersverse ontwerptaal heeft het bedrijfsonderdeel een fancy naam bedacht, Charismatic Simplicity.

Mini future

“De kenmerkende styling maakt een enorme sprong voorwaarts met de volledig elektrische volgende modelgeneratie”, geeft de autobouwer aan. “Reductie zonder compromissen, digitalisering voor een intensieve gebruikerservaring, duurzaamheid die door het Mini-DNA loopt, maximale emotie met minimale footprint.” Het principe achter Charismatic Simplicity is volgens Mini “een ontwerp dat elk nieuw Mini-model helpt een sterk eigen karakter te ontwikkelen, intuïtief gericht op de essentie van het merk met een duidelijke, gereduceerde designtaal. Een andere centrale factor van de nieuwe vormentaal is de materiaalkeuze met een scherp oog voor duurzaamheid. De volgende generatie Mini-modellen heeft een leervrij interieur en ziet vrijwel geheel af van chromen elementen.”Mini future

Hoe we dat moeten zien, wordt dus volgende maand in de vorm van een concept car verduidelijkt. De nieuwe designtaal is bepaald door BMW Group-designbaas Adrian van Hooydonk en Oliver Heilmer, Head of Mini Design.

Voertuigarchitectuur Mini

De voertuigarchitectuur voor de volgende generatie Mini-modellen is vanaf het begin ontwikkeld voor puur elektrische mobiliteit. Dat brengt een andere denkwijze met zich mee, omdat bijvoorbeeld de aandrijflijn anders ingericht is dan een verbrandingsmotor met transmissie. Weliswaar neemt een accupakket veel ruimte in – en is het zwaar – de elektromotor is compacter dan de benzinemotor. Een van de modellen die terugkeert is de 3-deurs.

BMW blijft Mini trouw, maar ziet andere rol voor Engels merk

Mini gaf eerder ook al aan dat er een Cabrio onderweg is. Daarnaast staat een opvolger voor de Countryman gepland. Dat model groeit in vergelijking met de huidige editie, zo kan er onder de Countryman een tweede crossover gepositioneerd worden. Mini bevestigt overigens dat de opvolger van de huidige Countryman met een elektrische aandrijflijn leverbaar wordt. Deze technische broer van de BMW X1 en iX1 komt in 2023.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.