Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 26 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Mini Countryman is Hollandse Nieuwe

De vandaag door Mini vrijgegeven Countryman geeft de Nederlandse auto-industrie volgend jaar een enorme impuls als het automerk de verkoop start. De productie van de compacte SUV vindt namelijk bij het Limburgse VDL NedCar plaats.

m3-1

Hoewel de Nederlandse autofabriek en het Britse automerk geen verkoop- en productieverwachtingen uitspreken, gaat het om dik honderdduizend exemplaren die alleen al van de nieuwe Mini Countryman van de Nederlandse band gaan rollen. VDL NedCar vervaardigt de nieuwkomer exclusief voor Mini en al zijn markten in de hele wereld! Het is een enorme opsteker voor de Limburgse fabriek, want de huidige Countryman, waarvan de productie afgelopen september in het Oostenrijkse Graz stopte, maakte gedurende zijn levenscyclus ongeveer 33% van de totaalverkoop van Mini uit.

“De verwachtingen voor de nieuwe Countryman zijn hooggespannen”

De verwachtingen voor het nieuwste model zijn zelfs hooggespannen, want Mini positioneert het nieuwe model nadrukkelijker als SUV in een automarkt waarin de SUV’s niet aan te slepen zijn. Het verkooprecord van 106.995, zoals in 2014 door Mini werd neergezet, zal eenvoudig sneuvelen. Branchekenners verwachten dat de productie jaarlijks boven 110.000 zal liggen, te meer omdat de vraag naar dergelijke modellen wereldwijd blijft toenemen.

m8

De nieuwe Countryman nestelt zich nadrukkelijker in het segment van de luxe softroaders. De auto is in vergelijking met zijn voorganger liefst 20 cm langer en groeit 3 cm in de breedte. Het volwassen geworden model is niet bepaald Mini, maar nog altijd het meest compacte model in zijn klasse. Echter, van binnen is de Countryman mede door een 7,5 cm langere wielbasis heel ruim, waarmee het automerk zich op jonge gezinnen richt en de bestaande klandizie de mogelijkheid biedt om binnen de Mini-familie door te groeien. Mini heeft van de bestaande Countryman bijna 550.000 stuks geproduceerd, wat betekent dat de Nederlandse editie kan bogen op een sterke achterban om een succes te worden.

LEES OOK: KERSVERSE MINI COUNTRYMAN OOK ALS PLUG-IN HYBRIDE

Met de productiestart van de Countryman zal VDL Nedcar tevens op grote schaal een geëlektrificeerde auto bouwen. De boreling verschijnt namelijk ook als plug-in hybride, waarbij een driecilinder benzinemotor ondersteund wordt door een elektromotor met batterij. De stekkerhybride kan zodoende 41 km emissievrij rijden met een maximum elektrische snelheid van 120 km/h.

m5

De allereerste Nederlandse Countryman rolt op 2 november van de band in Born. Dat gebeurt onder toeziend oog van VDL NedCar-topman Wim van de Leegte. Al enkele dagen later debuteert de Countryman voor het grote publiek op de Los Angeles International Auto Show in Californië, Verenigde Staten. Pas in februari 2017 start de Europese levering, waarna onder andere de Aziatische en Amerikaanse markt volgen. Voor het bestaande model was de Verenigde Staten een van de belangrijkste afzetgebieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.