Autovisie
Autovisie Nieuws 11 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

Mazda zet in op benzinemotor met compressieontsteking

Mazda heeft zijn nieuwe toekomstvisie gepresenteerd, die (niet lachen) Sustainable Zoom-Zoom 2030 heet. Het bijzondere eraan is dat er weinig elektriciteit in voorkomt. Mazda zet in plaats daarvan in op benzinemotoren met compressieontsteking.

Het merk introduceert in 2019 een nieuwe motorgeneratie onder de naam SkyActiv-X. Deze zou de eerste in serie geproduceerde benzinemotor met compressieontsteking zijn. Hierdoor ontbrandt het mengsel van brandstof en lucht in de cilinder spontaan door de compressie van de zuiger. Hoewel, niet altijd. Mazda heeft iets ontwikkeld wat Spark Controlled Compression Ignition heet en dat zorgt schijnbaar voor een naadloze overgang tussen compressieontsteking en (als de omstandigheden dat nodig maken) vonkontsteking.

Efficiency van turbodiesel

Volgens Mazda is het door compressieontsteking mogelijk om de motor op een bijzonder arm mengsel te laten lopen. Hierdoor zou de efficiency met ongeveer 20 tot 30 procent worden verbeterd in vergelijking met huidige SkyActiv-motoren en zelfs die van turbodiesels kunnen evenaren. Daarbij zou het koppel met zo’n 10 tot 30 procent stijgen (wederom in vergelijking met huidige SkyActiv-motoren) en zou ook de motorrespons een stuk beter worden.

‘Well to wheel’

Mooie zin over elektrische aandrijflijnen nog in Sustainable Zoom-Zoom 2030. Mazda wil vanaf 2019 beginnen met de introductie van elektrische auto’s en hybridetechniek, maar dan alleen “in regio’s waar in grote mate groene stroom wordt opgewekt en waar het gebruik van bepaalde voertuigen aan banden is gelegd om luchtvervuiling te verminderen.” Mazda wil zich naar eigen zeggen niet blindstaren op elektrische aandrijving, maar vanuit het ‘well to wheel’-principe naar CO2-reductie kijken.

Mazda komt met restauratieafdeling voor MX-5 NA

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.