Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 5 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen wint Dutch GP op Zandvoort en bereikt nieuwe mijlpaal

Met Max Verstappen heeft de Grote Prijs van Nederland in de Formule 1 de gedroomde winnaar gekregen. De coureur van Red Bull startte op de meest gunstige positie denkbaar en leidde vrijwel de hele race over 72 rondes.

Met zijn overwinning op het circuit van Zandvoort neemt Verstappen de leiding in het WK-klassement weer over van Lewis Hamilton. De Britse wereldkampioen eindigde in zijn Mercedes als tweede. De Nederlander volgt Niki Lauda op als winnaar van de Dutch GP. De inmiddels overleden Oostenrijker zegevierde in 1985 op Zandvoort.

Max Verstappen zorgt voor feest op Zandvoort

Na 36 jaar keerde de Formule 1 dit weekeinde terug in de Noord-Hollandse duinen. Bijna 70.000 toeschouwers, vrijwel allemaal in het oranje gekleed, zagen tot hun grote vreugde Verstappen winnen.

De 23-jarige Nederlander gaat met 3 punten voorsprong op Hamilton naar Monza, waar volgende week de Grote Prijs van Italië wordt

Gedroomde start

Verstappen vertrok vanaf poleposition en behield de eerste plaats bij de start. De Nederlander moest de koppositie alleen even afstaan aan Mercedes-coureur Valtteri Bottas toen hij na 22 rondes voor het eerst de pits in ging voor nieuwe banden. Een ronde eerder was Hamilton al naar binnen gegaan, terwijl Bottas langer door bleef rijden. Bij het ingaan van de 31e ronde passeerde Verstappen de Fin op het rechte stuk. Na iets meer dan de helft van de race maakte Hamilton zijn tweede pitsstop, Verstappen volgde een ronde later. Hij wist de Brit steeds op een paar seconden achterstand te houden en reed gecontroleerd naar zijn zevende overwinning van het seizoen.

Nieuwe mijlpaal

Verstappen heeft in Zandvoort weer een mijlpaal bereikt in de Formule 1. Na een paar rondes doorbrak hij de grens van duizend rondes waarin hij aan de leiding heeft gereden in de koningsklasse van de autosport. Verstappen debuteerde zes jaar geleden in de Formule 1. Op de leeftijd van 17 jaar en 166 dagen werd hij de jongste coureur ooit in de koningsklasse. Een jaar later werd Verstappen ook de jongste winnaar van een grand prix. In zijn eerste race voor Red Bull reed hij naar de zege in Spanje. Hij was toen 18 jaar en 288 dagen ‘oud’.

De Nederlander deed de afgelopen jaren vergeefse pogingen om ook de jongste wereldkampioen ooit te worden. Dat is nog altijd Sebastian Vettel. De Duitser was 23 jaar en 134 dagen oud toen hij in 2010 zijn eerste van vier wereldtitels veroverde. Verstappen viert eind deze maand zijn 24e verjaardag.