Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 19 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen ondanks crash toch op podium Hongarije

Max Verstappen is in een bewogen Grote Prijs van Hongarije toch nog op het podium geëindigd. De Nederlandse Formule 1-coureur eindigde als tweede, achter de ongenaakbare winnaar Lewis Hamilton, maar voor zijn Finse plaaggeest Valtteri Bottas.

Heel even leek het erop dat de Limburger helemaal niet zou starten in de race op de Hungaroring. Verstappen maakte een stuurfout tijdens de opwarmronde en reed zijn bolide stuk in de vangrails.

Ongekend sterke start Max Verstappen

Met man en macht slaagden de monteurs van het team van Red Bull erin zijn kapotte auto binnen een kwartier te repareren. Vervolgens kende de Limburger een ongedacht sterke start. Hij rukte op van de zevende naar de derde positie en lag na enkele ronden zelfs tweede.

Die positie wist hij de rest van de race vast te houden, ook al kwam in de slotfase Bottas nog gevaarlijk dichtbij. De Fin, die een belabberde start kende en geleidelijk aan op stoom kwam, liep zienderogen in op de Nederlander, maar Verstappen verdedigde zijn positie bekwaam.

Dolblij

Max Verstappen is dolblij met de tweede plek: “Ik dacht dat het voorbij was en ik niet zou racen. Als je dan toch tweede wordt, voelt dat wel als een overwinning”, zei de Limburger na afloop van de bewogen grand prix op de Hungaroring.

“Zo wil je natuurlijk niet dat het gaat, in de opwarmronde in de vangrails eindigen. Ik raakte de grip kwijt”, zei de coureur van Red Bull. Het team had een kwartier de tijd om de bolide alsnog rijklaar te maken voor de race. Op de grid, waar de auto de zevende startpositie innam, sleutelden ze aan het voertuig. Net op tijd gingen de vier wielen er weer onder en kroop Verstappen achter het stuur. “De monteurs hebben geweldig werk verricht. Hoe ze het hebben geflikt, weet ik niet, maar het was ongelooflijk. Die auto voelde prima, als nieuw. Alles functioneerde zoals het moest.”

Nederlander in IndyCar-race minder succesvol

In tegenstelling tot Max Verstappen heeft de Nederlandse autocoureur Rinus van Kalmthout die meedoet aan de Amerikaanse IndyCar-race weinig geluk. In tweede race van de IndyCars op de Iowa Speedway kostte een mislukte pitstop kostte hem zoveel tijd, dat een goede klassering niet meer mogelijk was. De Hoofddorper, die in de populaire Amerikaanse raceklasse rijdt onder de naam Rinus Veekay, eindigde op twee rondes achterstand als zeventiende.

Een dag eerder was ‘Veekay’ nog met de schrik vrijgekomen na een crash in de eerste race. De coureur uit het team van Ed Carpenter lag op koers voor een plek op het podium toen de Amerikaan Colton Herta hem van achteren aanreed. De bolide van Herta vloog over die van Van Kalmthout heen. De winst in race twee op de oval van Iowa ging naar regerend IndyCarkampioen Josef Newgarden. De Amerikaan won vanaf poleposition en dat was een primeur; niet eerder wist een coureur een race op de Iowa Speedway vanaf de eerste startposititie ook te winnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.