Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 12 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Gridstraf: Max Verstappen hoofdschuldig aan botsing met Hamilton

Max Verstappen moet over twee weken bij de Grote Prijs van Rusland voor straf drie plaatsen naar achteren op de startopstelling. De stewards hebben Verstappen aangewezen als schuldige aan de botsing met Lewis Hamilton in de Grote Prijs van Italië.

De Nederlander, leider in het WK-klassement met 5 punten voorsprong op Hamilton, kreeg bij de volgende race een gridstraf.

Coureurs hebben andere lezing

Verstappen en Hamilton botsten op Monza in de eerste bocht, vlak nadat de Brit weer de baan op was gekomen na zijn pitsstop. In de chicane raakten de Red Bull en de Mercedes elkaar. Verstappen kwam met zijn bolide los van de grond, reed over de auto van Hamilton en belandde in de grindbak bovenop de voorkant van de Mercedes. De zevenvoudig wereldkampioen werd in de cockpit beschermd door de zogeheten halo.

De nummers 1 en 2 van het WK-klassement moesten lopend terug naar de pits. Volgens Verstappen had Hamilton hem geen ruimte gegeven, de Brit vond juist dat de Red Bull-coureur een fout had gemaakt. “Hij kneep me al af met het aanremmen voor bocht 1”, zei de Nederlander. “Ik probeerde buitenom te gaan, maar hij bleef me maar de hele tijd afknijpen. Dan is er op een gegeven moment niet genoeg ruimte meer om de bocht te maken. Daardoor gingen we er beiden af.”

Hamilton had een andere lezing. “Bij het aanremmen liet ik genoeg ruimte aan de buitenkant voor een auto. Ik ging voor hem de bocht in. Ik denk dat Max daarna over de tweede kerb heen ging en tegen mij aan reed. Het volgende wat ik me kan herinneren, is dat hij bovenop me staat. Het was ongelukkig.”

Vooral Max Verstappen heeft schuld

Ze moesten zich na de race beiden bij de stewards melden om uitleg te geven. De stewards bekeken ook de videobeelden en kwamen tot de conclusie dat “vooral Verstappen” schuld had aan de aanrijding. Volgens de stewards zat Hamilton 50 meter voor de bocht “duidelijk” voor Verstappen, die echter later remde en daardoor naast de Mercedes-kwam. “Toch kwam de auto met nummer 33 geen moment voorbij het voorwiel van auto 44”, staat in de uitspraak. Verstappen, die met nummer 33 rijdt, had volgens de stewards daarom moeten inhouden in plaats van te proberen om Hamilton in de chicane in te halen.

Op 26 september is de Grote Prijs van Rusland op het circuit van Sotsji. Verstappen moet dan drie plaatsen naar achteren op de startopstelling. Mogelijk kiest hij ervoor om in Rusland zijn vierde Honda-motor van dit jaar te gaan gebruiken. In dat geval moet Verstappen sowieso naar achteren op de startopstelling.

Verstappen en Hamilton botsen op Monza: “Hij gaf me geen ruimte”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.