Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 23 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen boekt recordzege in Austin en bezorgt Red Bull titel

Max Verstappen heeft op indrukwekkende wijze de Grote Prijs van de Verenigde Staten gewonnen. Het was zijn dertiende zege van dit jaar en daarmee evenaarde hij het Formule 1-record van meeste zeges in één seizoen.

Hij is naast de Duitsers Michael Schumacher en Sebastian Vettel gekomen, die er ook in slaagden dertien keer een grand prix te winnen in één seizoen.

Wereldtitel én eerbetoon aan oprichter Red Bull Racing

De zege betekende ook dat Red Bull de wereldtitel bij de constructeurs binnenhaalde op drie races voor het einde. Verstappen en teamgenoot Sergio Pérez, die als vierde finishte, bezorgden de Oostenrijkse renstal de benodigde punten voor deze prestigieuze titel, die de afgelopen acht jaar naar rivaal Mercedes ging.

De overwinning van Verstappen was ook een eerbetoon aan de zaterdag overleden Dietrich Mateschitz, de eigenaar van de energiedrankfabrikant die het Formule 1-team van Red Bull oprichtte.

Max Verstappen moest hard werken in Austin

Die dertiende zege kwam Verstappen niet aanwaaien. Hij leek de race redelijk onder controle te hebben na een hectische start, waarin hij meteen Carlos Sainz inhaalde, de leiding nam en waarin hij na twee herstarts de koppositie wist te behouden.

Maar bij zijn tweede pitstop ging het mis. Een wielgun haperde, waardoor de wereldkampioen langer dan hem lief was stilstond in de pitstraat en moest toezien dat Hamilton en ook Charles Leclerc van Ferrari hem voorbij gingen. Er was daardoor op zo’n twintig ronden voor het einde wat ongemak bij Verstappen, die in de vorige race in Japan al zijn tweede wereldtitel veiligstelde. De Nederlander mopperde over de bestuurbaarheid van zijn auto en zei ook veel last te hebben van de wind. Maar hij wist ook dat zijn auto snel was en in gedachten was hij vast en zeker bij Mateschitz, de man die hem naar eigen zeggen de kans gaf zijn dromen waar te maken in de Formule 1 .

Aanval vanaf de derde plaats

De Limburger zocht vanaf de derde plaats de aanval en beslechtte al snel het gevecht om de tweede plaats met Leclerc in zijn voordeel. Daarna opende hij de jacht op raceleider Hamilton. Ronde na ronde naderde de Nederlander dichter de Mercedes van de zevenvoudig wereldkampioen en op zes ronden voor het einde ging hij met een fraaie inhaalactie Hamilton voorbij. Hij moest in die laatste ronden nog wel goed op zijn banden letten en binnen de lijnen van de baan blijven, maar die recordzege liet hij zich niet meer afpakken.

Hamilton eindigde als tweede en Leclerc werd derde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.