Autovisie
Autovisie Nieuws 12 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Levertijd Ferrari 488 is fors, maar het kan nóg erger!

De wachttijd voor een 488 GTB en 488 Spider is hoe lang? Yep, de orders voor Ferrari’s nieuwste stromen dusdanig hard binnen dat kopers achttien (!) maanden moeten wachten op hun steigerende paard. Maar er zijn meer fabrikanten (geweest) die het geduld van hun klanten danig op de proef stelden.

Pagani Huayra – drie/vier jaar

Alle honderd exemplaren van de Huayra zijn vergeven. Pagani bouwde ze in ongeveer vijf jaar, waardoor kopers van de ruim één miljoen kostende supersportwagen zo’n drie á vier jaar op hun nagels hebben moeten bijten. Wie helemaal geen Huayra heeft weten te bemachtigen, heeft geluk. Na honderd dichte exemplaren volgen vanaf 2016 ook nog honderd stuks van de open Huayra Roadster.

ferrari_488_gtb_28

Ferrari 488 GTB – vier jaar

Huh? De Ferrari 488 nog een keer? De wachtlijst daarvoor was toch achttien maanden? Klopt, maar daarop vormt Australië een extreme uitzondering. Down under moet je vier jaar lang gefrustreerd op je knokkels bijten voordat je de sleutels van je 488 GTB in ontvangst mag nemen. Waarom? Omdat de Australische importeur binnen no time honderden orders noteerde en Ferrari in totaal ‘slechts’ zevenduizend auto’s per jaar bouwt en ook nog een verdeelsleutel per land hanteert.

Morgan Plus 8 – zeven/acht jaar

Goed, Morgan heeft inmiddels zijn leven gebeterd (kopers zouden hun Morgan nu na een jaar moeten krijgen), maar in het verleden kon je een kind zien opgroeien in de tijd dat het kostte om een Plus 8 te maken. En vooruit, Morgans werden (en worden) met de hand gebouwd, maar dat kan toch geen excuus zijn voor zo’n grote productieachterstand? Wat deden die vaklui in het Britse Malvern eigenlijk de hele dag?

Trabant 601 – twaalf jaar

Het verhaal wil dat Oost-Duitsers soms twaalf jaar op hun Trabi moesten wachten en dat klopt. Productie voor de eigen markt had geen prioriteit. Het gros van de auto’s ging naar het buitenland, soms in ruil voor goederen die de Duitse Democratische Republiek (DDR) nodig had. Met vooral Hongarije werd geruild, weet een voormalig Trabant-medewerker. Dan kreeg de DDR bijvoorbeeld één autobus voor twintig Trabantjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.